Байден захищає реакцію на політ китайської повітряної кулі

18

Президент США Джо Байден виступив на захист своєї відповіді на політ передбачуваного китайського аеростату спостереження над територією США з метою шпигунства.

«Я дав вказівку військовим збити його безпечним способом», – сказав Байден в інтерв’ю вечірній програмі Newshour на каналі PBC у середу (за місцевим часом). Він сказав, що військові сказали йому, що збивати повітряну кулю над землею небезпечно і багато чого можна дізнатися, спостерігаючи за прольотом. «Щойно у них з’явилася можливість збити його над водою, вони зробили це і відновили важливі його частини», – сказав Байден.

Байден заслужив на критику з боку республіканців

За своє ставлення до цього інциденту демократ Байден зазнав різкої критики з боку видатних республіканців США. Губернатор південного американського штату Арканзас Сара Хакабі Сандерс звинуватила Байдена у відсутності лідерства. Відмова президента протистояти Китаю, нашому найсильнішому супротивникові, небезпечна і неприйнятна», – заявила республіканка і колишній прес-секретар екс-президента Дональда Трампа у вівторок увечері після виступу Байдена зі зверненням до Конгресу «Про стан справ у країні». Байден, за її словами, не був готовий «захищати наші кордони, наш повітряний простір та наших людей». За його словами, він не годиться на посаду головнокомандувача.

Відповідаючи в інтерв’ю на запитання, чи завдали відносини між США та Китаєм серйозного удару внаслідок збитого літака, Байден відповів категоричним «ні». Він сказав, що може сказати це з упевненістю, бо дві країни підтримують зв’язок між собою. Байден повторив, що США змагаються з Китаєм, але не прагнуть конфлікту.

Звинувачення у шпигунстві проти Китаю

Американські військові збили китайську повітряну кулю над Атлантичним океаном біля узбережжя штату Південна Кароліна. Вашингтон звинувачує Китай у використанні повітряної кулі для шпигунства за військовими об’єктами. Уряд у Пекіні, з іншого боку, говорив про цивільну дослідну кулю, яка збилася з курсу. Вона звинуватила США у «надмірній реакції» та «серйозному порушенні» звичайних міжнародних правил.

Читайте також:  Літаючі об'єкти з Китаю — не загрожують

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я