Правильне харчування (ПП) вимагає певної звички та зусиль на початковому етапі. Розберемося, як перейти на ПП-меню, які прості звички в цьому допоможуть і що потрібно їсти, щоб ставати стрункішими і почуватися краще.
Замініть сир із коров’ячого молока на сир із козиного
По-перше, це просто урізноманітнить ваше меню і приємно змінить смак звичних страв на краще, зазначає Marie Claire. По-друге, сир із коров’ячого молока — важкий продукт, який погано засвоюється організмом, тоді як той, що зроблений з козячого чи овечого, приймається нашим організмом охоче. Шлунок скаже вам спасибі.
Замініть хліб на цільнозернові хлібці
Як би привабливо ні пах свіжий хліб із білого рафінованого борошна, не піддавайтеся на цю провокацію. Пам’ятайте, що він один із головних ворогів стрункості та сил. Купуючи хліб, звертайте увагу на його склад. В ідеалі біле борошно не повинно бути зовсім або бути наприкінці списку інгредієнтів. Ще краще взагалі перейти на хлібці – менш калорійно і однозначно корисніше.
Замініть молочний та білий шоколад на темний
Для початку, це просто корисніше. Шоколад із вмістом какао більше 70% підвищує роботу мозку, покращує настрій і багатий на антиоксиданти. Ну по-друге, він менш калорійний (звичайно ж, якщо ви вибираєте той, що без фруктових чи горіхових добавок ─ а саме такий вибирати і треба) і, як правило, практично не містить добавок на кшталт ароматизаторів чи барвників.
Замініть соуси на лимон та спеції
Салат із зеленого листя та овочів не обов’язково заправляти олією чи калорійними соусами, правильне поєднання спецій, сушених трав та лимонного соку можуть з легкістю все це замінити. Головне – знайти улюблене поєднання. Наприклад так: чорний перець, базилік, розмарин та лимон.
Зробіть сніданок основним прийомом їжі
На початку дня наша система травлення працює на 100%, тому їй досить просто переварити всі з’їдені нами продукти. В середньому на це потрібно приблизно 6 годин. Тобто, якщо ви снідаєте о 8 ранку, то о другій годині дня всі продукти будуть вже засвоєні і травна система знову буде готова до інтенсивної роботи. Однак у цей час її активність вже буде знижена на 20%, і процес перетравлення їжі збільшиться до 8 годин, що означає, що остаточне засвоєння їжі відбудеться лише до десятої години вечора.
Починаючи з шести-семи годин після полудня активність травної системи знижується ще на 60% – позначається втома від безперервної роботи протягом усього дня – і перетравлення розтягується на цілих 12 годин. Виходить, що засвоюватимуться їжа, отримана за вечерею, буде вже під час сну. Як наслідок, травна система не зможе повністю відпочити, наступного дня на вас чекатиме погане самопочуття вранці та загальна втома, а з’їдена їжа відкладатиметься у жир.
.