Від сніданку залежить не лише налаштованість на весь день, а й стан здоров’я. Більшість з нас навіть не замислюються, що деякі корисні продукти можуть згубно впливати, якщо їх є на голодний шлунок.
1. Наприклад, банани: звичка є цей фрукт вранці рано чи пізно призводить до проблем із серцем. Це з тим, що банани різко підвищують рівень магнію в організмі і порушують баланс кальцію у крові. Людям з порушеннями роботи нирок краще взагалі мінімізувати кількість екзотичного фрукту у своєму раціоні, щоб запобігти гіперглікемії та ряду інших небезпечних недуг, пише Woman.
2. Також не можна розпочинати свій день із чашки кави. Так ви ризикуєте викликати печію або подразнення слизової оболонки кишечника. Мало того, що ви порушуєте роботу травлення, то ще й мучаєтеся півдня від болю в животі. Багато любителів випити чашечку ароматного напою на порожній шлунок страждають від гастритів та виразок.
3. Молоко – як окремо, так і як інгредієнт ранкового напою. Причому це стосується і рослинного також. Справа в тому, через величезну кількість білка, який надходить у порожній шлунок, збільшиться навантаження на ШКТ.
4. Помідори, в яких у достатку міститься дубильна кислота (особливо часто – у незрілих плодах), сприяють загостренню хвороб ШКТ. Більше того, вживання томатів на голодний шлунок провокує появу шлункового каміння.
5. Сир має надто високий глікемічний індекс, щоб їсти його на сніданок або після тривалої перерви між їдою. Лікарі рекомендують залишати його на другу половину дня, оскільки ближче до вечора наш обмін речовин падає та енерговитрати зменшуються.
6. Солодке порожній шлунок викликає ризик розвитку діабету. Швидкі вуглеводи миттєво всмоктуються в кров, а як наслідок – знижений настрій протягом дня, занепад сил, головний біль.
7. Часник та страви, у складі якого він є, краще зрушити хоча б до обіду. У ньому міститься аліцин, який нещадно дратує стінки нашого шлунка і призводить до печії.
8. Сухі сніданки краще вибирати з максимальною кількістю клітковини у складі. В іншому випадку, вже через 2-3 години ви знову захочете їсти. А цукор, ароматизатори та інші шкідливі добавки при регулярному вживанні голодного шлунка можуть спровокувати ряд небезпечних захворювань.
9. М’ясо і риба – незамінний і дуже корисний продукт. Ось тільки на порожній шлунок у величезній кількості їх їсти не варто – збільшиться навантаження на нирки та печінку. А смажені та копчені продукти часто містять у собі багато солі та шкідливих нітратів.
10. Алкоголь всмоктується у шлунок та дратує його слизову. Як наслідок, ви не тільки швидше сп’янієте, а й ризикуєте заробити гастрит, виразку, перитоніт та проблеми з роботою печінки. Навіть якщо ви з якоїсь причини не можете відмовити собі в задоволенні випити з ранку шампанського (корпоратив, робоча зустріч або дегустація), то краще перекусіть чимось більш-менш корисним.
І не забувайте, що холодна їжа, яка зазвичай актуальна спекотного літа, сама по собі здатна викликати спазми через надмірну дію на ШКТ. Любителі холодних сніданків часто страждають від проблем зі стільцем та пекельних болів у животі.
.