Зернова угода: Україна передбачає її крах

19

Українські офіційні особи налаштовані песимістично щодо так званої «зернової оборудки».

Зернова угода: Україна передбачає її крах фото 1

Зернова угода під питанням. Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич попередив про «масову загрозу» того, що угода про експорт зерна з українських портів Чорного моря не буде продовжена наприкінці листопада.

Читати також: Зеленський назвав перші результати зернових угод.

Масова загроза

«Ми вже чуємо заяви Російської Федерації і розуміємо, що існує масова загроза того, що ця ініціатива щодо постачання зерна не буде продовжена після кінця листопада», — заявив український політик.

Ця заява прозвучала під час виступу у режимі відеоконференції в аграрному комітеті Європарламенту.

Дмитрасевич нагадав, що пакт Росія та України, укладений з Туреччиною та ООН як посередники, спливає наприкінці листопада. Однак договір містить можливість автоматичного продовження, якщо від нього не відмовляться ні Москва, ні Київ.

Міністр наголосив, що зернова угода щодо експорту через Чорне море є «абсолютно критичною» для Києва.

При цьому він пояснив, що «не тільки Україна, а й увесь світ має бути готовим до того, що в якийсь момент пакт відвалиться». Не через юридичні причини, а через бойові дії та військові дії.

“Ми робимо все можливе, щоб продовжити угоду”, – додав міністр.

Україна виконала всі зобов’язання

«Україна виконала всі свої зобов’язання, пов’язані із зерновим коридором. І тому ми просимо політичної підтримки Європейського Союзу та держав-членів.

Читайте також:  Війна проти України: така ситуація

Для того щоб ми могли чинити політичний тиск на Російську Федерацію. Це необхідно для розширення морського коридору в порту Одеса», — сказав він.

Дмитрасевич визнав, що зараз до Одеського порту надходять повідомлення про «затори». За його словами, «до 40 суден сіли на мілину у Босфору, не просуваючись уперед».

«Проблеми — це бюрократичний контроль, окрім реєстрації цілої низки судів. Можна уявити, звідки виходять ці дії, особливо після недавніх заяв із Росії», — сказав він.

З іншого боку, Дмитрасевич закликав ЄС постійно створювати коридори солідарності. Вони необхідні для того, щоб полегшити український експорт сільськогосподарської продукції через наземні колії та порти Союзу.

Втрати орних земель 40%

Він також повідомив, що втрати орних земель в Україні внаслідок війни можуть становити до 40 відсотків.

У вересні Україна змогла експортувати «близько 6,9 млн. тонн» сільгосппродукції.

Зважаючи на атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України, міністр звернувся до ЄС з проханням надати дизельні генератори. Вони необхідні забезпечення необхідної енергією сільськогосподарського і тваринницького секторів.

Він також нагадав, що для вирішення проблем українського аграрного сектора необхідно вигнати з України російську армію.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я