У пошуках різдвяних подарунків ми часто дивимось на кавові полиці. Не дивно, адже для багатьох кави – це більше, ніж просто доза кофеїну – це ритуал, який є невід’ємною частиною ранку кожного любителя кави. Але як вибрати найкращу каву для подарунка, коли існує безліч видів, смаків, а також способів приготування кавових зерен?
Збільшення обсягу продажів кавових автоматів також задає певні тенденції, тому варто з’ясувати, чи немає в одержувача подарунка будинку кавоварки і подарувати відповідну саме йому каву або, можливо, навіть те й інше: і кавовий автомат, і кава. Капсульні кавоварки відрізняються привабливою ціною, проте в комплекті варто подарувати і кавові капсули, щоб подарунком можна було насолодитися відразу.
Перш ніж вибрати каву в подарунок, подумайте, яку каву — холодну чи гарячу — любить пити людина, яка міцність і консистенція їй подобаються найбільше — еспресо чи американо, а може, її улюблена кава — з добавками, латте чи капучино, які можна приготувати як із простим, так і рослинним молоком. Важливо знати, як одержувач подарунка відноситься до ароматизованої або розчинної кави, і чи подобається йому в цілому пробувати нові смаки та суміші зерен.
При виборі кави фахівці Nestle рекомендують звертати увагу на сорт кави – робуста чи арабіка. Вибір залежить від того, як буде приготовлена кава: любителям еспресо рекомендуємо вибирати каву з вмістом зерен робусти, вона буде трохи густіша, з глибшим міцним смаком і пінкою.
Ще одним дуже важливим критерієм вибору кави є ступінь обсмажування зерен. Принцип досить простий: при легкій обсмажуванні кави цукор у ньому не карамелізується, і в результаті помітніша кислинка зерен, аромати фруктів і квітів. У свою чергу при сильній обсмажуванні кави її смак і гіркота більш інтенсивні, він може мати солодкий смак, що віддає димом та шоколадом.
На смак кави також впливає походження зерен: зерна з Центральної та Південної Америки розкривають у чашці горіхові, шоколадні та карамельні ноти, кава з Африки складніша і міцніша, з широким фруктово-квітковим ароматом, а азіатська кава поки не дуже популярна на Заході – вона гірший, з більш солоним і землистим смаком.
При виборі кави також слід подумати про те, чи починає людина свій ранок зі звичайної кави, або вона хоче, щоб у чашці крім смаку кави були додаткові аромати, наприклад, м’ята, гарбуз, кориця або інші. Вибір ароматизованої кави зараз надзвичайно великий. До речі, якщо одержувач подарунка зазвичай підсолоджує свою каву цукром, сиропами чи підсолоджувачами, вони можуть стати чудовим доповненням до подарунка.
Якщо ви не можете заздалегідь дізнатися, який кавовий ритуал і смак подобається отримувачу подарунка найбільше, то рекомендуємо уникати крайнощів та вибирати збалансовані кавові зерна середньої обсмажування з Бразилії чи Колумбії, які вважаються кавовою класикою.
.