Традиційно у другій половині грудня зростають продажі червоної ікри. Бутерброди з рибним делікатесом є неодмінною окрасою новорічного святкового столу. Але вибираючи ікру, будьте уважні, щоби не купити підробку.
На прилавках магазинів і ринків можна зустріти найрізноманітнішу ікру: горбуші, кети, нерки… Що ж, давайте розберемося, як вибирати червону ікру.
Червона ікра – це ікра риб сімейства лососевих. Сюди входить кета, горбуша, нерка, сьомга, чавич. Залежно від риби, ікра буває більша і дрібніша, різного відтінку і відрізняється за смаком.
Ікра горбуші – світло-жовтогарячого кольору, вона солодкувата на смак, а розмір ікринок від 3 до 5 мм.
Ікра нерки – темно-червона, вона з легкою гіркуватістю, і дрібніша, ніж у горбуші – розмір ікринок до 3 мм.
Кетова ікра – помаранчевого кольору із червоним відливом. Вона найбільша за розміром і ніжна за смаком, а ще – найбільш жирна.
У риб не з сімейства лососевих ікра інша – вона бліда, а за кольором жовта або рожева. Наприклад, у сіги, ряпушки, мінта ікра рожева, а щуки, ляща, вобли, судака, кефалі – жовта.
Як вибрати червону ікру – 7 правил
При виборі ікри звертайте увагу на банку, склад, а якщо є можливість, огляньте ікринки, понюхайте і спробуйте.
1. Огляньте банку
Ікру найчастіше упаковують у бляшанки, але є і в скляних.
У бляшанці ікру не видно, тому огляньте її зовні: вона не повинна бути здутою або деформованою, але повинна бути щільно закатаною. Можна також баночку струсити: якщо почуєте булькання – усередині багато рідини.
Якщо банку скляна – дивіться на якість ікринок і щоб не було сторонніх домішок.
2. Перевірте дату виготовлення та термін придатності
Справжньою ікрою прийнято вважати ту, що була засолена у місці промислу під час нересту риби – у липні та серпні. У деяких регіонах червону ікру виробляють із травня до жовтня. Тобто по-хорошому на банку має стояти дата в межах цього часу. Якщо дата інша, то швидше за все для виготовлення такої ікри використовували заморожену сировину.
Перевіряйте термін придатності ікри на етикетці – тут без коментарів.
3. Прочитайте склад
Виробник повинен вказувати з ікри якої риби виготовлений продукт. До складу ікри також можуть входити: сіль (від 4 до 7%), олія, консерванти Е422, Е200, Е211, Е239.
Консервант Е200 – це сорбінова кислота, а Е211 – бензоат натрію. Це антисептики, їхня кількість в ікрі не повинна перевищувати 0,1%. Консервант Е422 – це харчовий гліцерин, який використовують для того, щоб ікринки не злипалися.
Консервант Е239 – уротропін (багато країн, до речі, відмовилися від його використання, оскільки він дуже шкідливий).
Консерванти в ікрі – це єдиний спосіб зберегти її. Можна виготовити ікру без консервантів, але зберігатиметься вона лише 4 місяці.
4. Зверніть увагу на сорт
Перший сорт – це ікра одного виду риб. Ікринки першого сорту однакові, чисті, без згустків і майже всі цілі – допускається невелика кількість лопнутих.
Також в ікрі першого сорту не повинно бути олії. Вміст солі – 4-6%. Другий сорт – це асорті ікри з декількох видів лососевих, тому ікринки будуть неоднаковими за розміром і ікринок, що лопнули, буде більше.
У складі ікри другого сорту є рослинна олія, кількість солі – 4-7%, тобто вона може бути більш солоною.
5. Подивіться на зовнішній вигляд і спробуйте
Якщо є можливість, подивіться на ікру, а може, і спробуйте.
Зовні ікринки мають бути однаковими, цілими, чистими, однорідними за кольором. За консистенцією – пружні, із сухою або трохи вологою поверхнею. За смаком – без присмаку кислоти чи прогорклого жиру, і навіть має бути різкого рибного запаху.
6. Зверніть увагу на вартість
Справжня ікра не може коштувати дешево, навіть якщо вона йде знижкою – запам’ятайте це.
7. Не купуйте ікру у сумнівних місцях
Купувати ікру краще у магазинах – супермаркетах, гіпермаркетах чи спеціалізованих рибних – вони можуть забезпечити правильні умови зберігання ікри. І, у разі чого, у вас буде кому пред’явити претензії.
.