Як вибрати червону ікру і не помилитися?

24

Традиційно у другій половині грудня зростають продажі червоної ікри. Бутерброди з рибним делікатесом є неодмінною окрасою новорічного святкового столу. Але вибираючи ікру, будьте уважні, щоби не купити підробку.

На прилавках магазинів і ринків можна зустріти найрізноманітнішу ікру: горбуші, кети, нерки… Що ж, давайте розберемося, як вибирати червону ікру.

Червона ікра – це ікра риб сімейства лососевих. Сюди входить кета, горбуша, нерка, сьомга, чавич. Залежно від риби, ікра буває більша і дрібніша, різного відтінку і відрізняється за смаком.

Ікра горбуші – світло-жовтогарячого кольору, вона солодкувата на смак, а розмір ікринок від 3 до 5 мм.

Ікра нерки – темно-червона, вона з легкою гіркуватістю, і дрібніша, ніж у горбуші – розмір ікринок до 3 мм.

Кетова ікра – помаранчевого кольору із червоним відливом. Вона найбільша за розміром і ніжна за смаком, а ще – найбільш жирна.

У риб не з сімейства лососевих ікра інша – вона бліда, а за кольором жовта або рожева. Наприклад, у сіги, ряпушки, мінта ікра рожева, а щуки, ляща, вобли, судака, кефалі – жовта.

Як вибрати червону ікру – 7 правил

При виборі ікри звертайте увагу на банку, склад, а якщо є можливість, огляньте ікринки, понюхайте і спробуйте.

1. Огляньте банку

Ікру найчастіше упаковують у бляшанки, але є і в скляних.

У бляшанці ікру не видно, тому огляньте її зовні: вона не повинна бути здутою або деформованою, але повинна бути щільно закатаною. Можна також баночку струсити: якщо почуєте булькання – усередині багато рідини.

Якщо банку скляна – дивіться на якість ікринок і щоб не було сторонніх домішок.

2. Перевірте дату виготовлення та термін придатності

Читайте також:  Відсутність емоційної близькості з чоловіком: що робити?

Справжньою ікрою прийнято вважати ту, що була засолена у місці промислу під час нересту риби – у липні та серпні. У деяких регіонах червону ікру виробляють із травня до жовтня. Тобто по-хорошому на банку має стояти дата в межах цього часу. Якщо дата інша, то швидше за все для виготовлення такої ікри використовували заморожену сировину.

Перевіряйте термін придатності ікри на етикетці – тут без коментарів.

3. Прочитайте склад

Виробник повинен вказувати з ікри якої риби виготовлений продукт. До складу ікри також можуть входити: сіль (від 4 до 7%), олія, консерванти Е422, Е200, Е211, Е239.

Консервант Е200 – це сорбінова кислота, а Е211 – бензоат натрію. Це антисептики, їхня кількість в ікрі не повинна перевищувати 0,1%. Консервант Е422 – це харчовий гліцерин, який використовують для того, щоб ікринки не злипалися.
Консервант Е239 – уротропін (багато країн, до речі, відмовилися від його використання, оскільки він дуже шкідливий).
Консерванти в ікрі – це єдиний спосіб зберегти її. Можна виготовити ікру без консервантів, але зберігатиметься вона лише 4 місяці.

4. Зверніть увагу на сорт

Перший сорт – це ікра одного виду риб. Ікринки першого сорту однакові, чисті, без згустків і майже всі цілі – допускається невелика кількість лопнутих.

Також в ікрі першого сорту не повинно бути олії. Вміст солі – 4-6%. Другий сорт – це асорті ікри з декількох видів лососевих, тому ікринки будуть неоднаковими за розміром і ікринок, що лопнули, буде більше.

У складі ікри другого сорту є рослинна олія, кількість солі – 4-7%, тобто вона може бути більш солоною.

5. Подивіться на зовнішній вигляд і спробуйте

Читайте також:  Це працює: несподіваний і простий спосіб швидко позбутися пилу

Якщо є можливість, подивіться на ікру, а може, і спробуйте.

Зовні ікринки мають бути однаковими, цілими, чистими, однорідними за кольором. За консистенцією – пружні, із сухою або трохи вологою поверхнею. За смаком – без присмаку кислоти чи прогорклого жиру, і навіть має бути різкого рибного запаху.

6. Зверніть увагу на вартість

Справжня ікра не може коштувати дешево, навіть якщо вона йде знижкою – запам’ятайте це.

7. Не купуйте ікру у сумнівних місцях

Купувати ікру краще у магазинах – супермаркетах, гіпермаркетах чи спеціалізованих рибних – вони можуть забезпечити правильні умови зберігання ікри. І, у разі чого, у вас буде кому пред’явити претензії.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я