Як правильно мити голову: важливі правила, які мають знати всі

25

Здається, що може бути простіше вимити голову! Але з цією справою далеко не всі справляються без помилок. Розповідаємо про правила грамотного миття голови.

Миття голови сприймається чимось настільки базовим, що багато хто навіть не підозрює, скільки важливих нюансів існує. Ми зібрали для вас 7 правил, яких необхідно дотримуватись.

1. Мийте голову раз на…

Ні, краще забудьте про всі цифри, які чули раніше. Єдина правильна відповідь — у міру потреби. Підібрати універсальне правило просто неможливо, тому що кожен організм працює у своєму індивідуальному режимі. Причому якщо зараз вам оптимально мити голову, наприклад, раз на два дні це не назавжди. На частоту миття впливають зміни гормонального фону, способу життя, харчування та навіть екологія.

Складніше тим, у кого волосся схильні до жирності. Начебто, логічно просто частіше їх мити, а на ділі буває так, що миєш частіше, а вони тільки швидше забруднюються.

Ось три прості правила, які все змінять:

  • Зосередьтеся не на частоті, а на регулярності. Без чіткого графіка сальні залози іноді виявлятимуть надмірну активність, що вкрай небажано.
  • Ніколи не користуйтеся засобами іншого типу волосся. Навіть якщо вони класно пахнуть і чимось корисні. Через це волосся може стати ще жирнішим.
  • Намагайтеся рідше сушити волосся феном і робити складних укладок. Через пересихання шкіра активніше вироблятиме жир.

2. Перед миттям розчісуйте волосся

Розчісування значно зменшить ймовірність травмування волосся. Крім того, після миття їх буде набагато легше вкласти, радить видання Prostor.ua. В ідеалі, прикореневу зону краще розчісувати масажною щіткою, а решту волосся гребенем з широкими зубцями. Але навіть пройтися звичайним гребінцем вже краще, ніж нічого.

3. Слідкуйте за температурою води

Це той випадок, коли потрібно знайти золоту середину. Вода має бути теплою, в районі 40-50 градусів. Але ви навряд чи полізете в душ із градусником (а якщо так, то краще не треба), тому орієнтир такий — трохи вищий за температуру тіла.

Читайте також:  7 продуктів, які можна сміливо їсти, не набираючи вагу

І це не для того, щоб вам було зручно. Занадто гаряча вода руйнує структуру волосся, виснажує запаси кератину та порушує зволожуючі механізми. Через це волосся втрачає колір і силу. Крім цього гаряча вода активізує роботу сальних залоз, а це лише заважає вимивати залишки жиру зі шкіри голови.

Холодна вода погано ладнає з шампунями, і вони гірше піняться. Але що гірше, через тривалий вплив холоду уповільнюється кровотік. А отже, як мінімум, ви отримаєте менше поживних речовин із шампуню, як максимум — спазм судин і головний біль.

Але в кінці миття, все ж таки краще ненадовго знизити температуру води. Така короткострокова зміна навпаки покращить кровотік і допоможе лусочкам на кутикулах закритися. Після цього волосся буде краще захищене і отримає здоровий блиск.

4. Правильно наносите шампунь

Насамперед його потрібно видавити з тюбика. Звучить смішно, але саме на цьому етапі виникає перша складність. З шампунем не можна переборщити, тому що через це його неможливо буде повністю вимити. Як підсумок, ваше волосся буде швидше жирнішати після миття. Оптимальна кількість шампуню – розміром приблизно з фундук.

Видавили? Супер! Далі переконайтеся, що волосся вже вологе, і не поспішайте його чіпати. Спочатку розітріть шампунь у долонях, а потім нанесіть його на шкіру голови та прикореневу зону. Всю решту голови промивайте тільки піною, що спускається. Якщо не дотримуватися цього правила, волосся буде пересихати і швидше жирнішати.

Щоб гарненько спінити шампунь, масажуйте шкіру голови подушечками пальців. Це не лише приємно, а ще й покращує кровообіг. Тому більша кількість корисних компонентів шампуню проникне у фолікули волосся.

5. Застосовуйте три важливі лайфхаки

Завжди мийте двічі голову. Тільки вдруге використовуйте вдвічі менше шампуню. Перший захід потрібний, щоб очистити забруднення. А друге миття наситить шкіру корисними інгредієнтами і надасть волоссю блиску.

Читайте також:  Реформа екстреної допомоги у Німеччині: що скоро зміниться

Обов’язково ретельно мийте потилицю. Саме ця зона забруднюється сильніше за інших, але більшість людей незаслужено ігнорують її.

Під час миття закидайте голову назад, щоб волосся падало на спину. Коли голова нахилена вперед, відриваються волосяні лусочки, і волосся стає більш вразливим.

6. Не наносьте кондиціонер на коріння

Зона волосся в радіусі 2-3 см від коріння – табу для кондиціонера. Через це закупорюються волосяні цибулини, а саме волосся втрачає об’єм і швидше жирніє. І ще не забувайте перед нанесенням кондиціонера трохи промокнути волосся рушником. Так засіб краще проникне у структуру волосся, а не стіче разом із водою.

7. Правильно сушіть волосся

Найголовніше – волосся не можна терти рушником. Від цього вони сильно ушкоджуються. Натомість їх потрібно дуже акуратно промокнути. А ще з тієї ж причини не можна відразу починати висушувати волосся феном або розчісувати. В ідеалі потрібно завжди чекати, поки вони повністю висохнуть самі. Але якщо сушите волосся феном – обов’язково використовуйте термозахисний спрей. Так волосся менше ламатиметься і тьмянітиме.

Також краще не намотувати рушник на голову. Хоча це дуже популярний метод висушити волосся, але насправді через це створюється парниковий ефект. Тому починають активніше працювати сальні залози, а це зайве.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я