Часто в магазинах ми купуємо ще недозрілі фрукти та овочі, особливо взимку. Розповідаємо вам, як за кілька днів одержати стиглі продукти в домашніх умовах.
Банани
Банани досить ніжний фрукт, який швидко реагує на перепади температур (особливо, якщо вони йдуть на підвищення). Фрукти, що дозрівають, виділяють етилен, газ, головна складова цієї технологій — газації бананів, і часто застосовується при обробці великих поставок, зазначає Marie Claire. Тільки за відсутності кисню запускається процес дозрівання, тому покладіть банани в паперовий пакет (бажано темного кольору) невеликого розміру, щоб максимально скоротити відстань між ними. Найчастіше для остаточного дозрівання бананів потрібно один день (зовсім зелених – 2-3 дні), крім цього, термін може змінитися в залежності від температури в кімнаті, а додане в пакет яблуко помітно прискорить процес. Перевіряйте стан бананів, щоб вони не виявилися надто перестиглими і непридатними для їди.
Манго
Цей метод, що ідеально підходить для манго, виник в Індії і полягає в наступному: ви ховаєте незрілі манго в сирому рисі, щоб прискорити процес дозрівання. Тут використовується той самий принцип, що й при використанні методу паперових пакетів – одержання етилену. Покладіть манго в миску з рисом так, щоб манго їм було повністю покрите, але будьте обережні, цей спосіб дуже ефективний і манго може запросто перезріти. Тому перевіряйте його кожні 6 годин та не залишайте в рисі надовго.
Персики
Приготуйте дві чисті лляні серветки або бавовняні рушники (головне, не задіяйте махрову тканину – потрібен матеріал, що дихає, який не дасть волозі накопичитися). Шкірка персиків дуже ніжна, тому спосіб із паперовим пакетом для цього фрукта не підходить. Спочатку покладіть серветку чи рушник на сухе місце, обов’язково розправивши його. Покладіть персики плодоніжкою вниз, переконавшись, що вони не стикаються один з одним. Потім накрийте другим шматком тканини, по можливості підгорнувши обидві серветки з боків, щоб перекрити доступ свіжого повітря. Зрозуміти, що персики дозріли дуже просто: за кілька днів ви відчуєте ароматний і досить сильний запах ніжних фруктів.
Авокадо
Досить незвичайним може здатися спосіб, що ідеально допомагає авокадо дозріти. Його варто не тільки покласти в паперовий пакет, а й засипати в нього борошно (стільки, щоб фрукт був повністю покритий), а потім запечатати або заклеїти. Борошно допомагає концентрувати газоподібний етилен, що виділяється авокадо, а також вбирає залишкову вологу, що оберігає плід від плісняви та шорсткості в міру дозрівання. Якщо ви все ж таки не хочете експериментувати з додаванням борошна, то покладіть в пакет місці з авокадо яблуко, банан або помідор.
Папайя
Ефективний і швидкий спосіб дозрівання плодів папаї криється в одному простому секреті – зробіть невеликі, легкі надрізи на шкірці, так вона пропускає світло, і фрукт швидше дозріває. Покласти його можна в низький пакет чи кошик, щоб не перекривати потоки світла. Середній час дозрівання – 2 дні. Коли папайя дозріє, вона пахне солодко та фруктово. Крім того, плід злегка піддаватиметься при стисканні і матиме більш м’яку текстуру.
Помідори
Дозрівання помідорів насамперед залежить від температури, вона має бути достатньо теплою, щоб процес запустився. Покладіть їх на полицю у теплому місці та накрийте газетою. Скористатися можна картонною коробкою або паперовим пакетом (у нього, щоправда, вміститься менше овочів), а для ще швидшого результату знову додайте провідників етилену (банан або авокадо). Якщо ви маєте справу із зеленими помідорами, то звернути увагу: коли плоди дозріють, вони здаватимуться твердими, але водночас пухкими при легкому стисканні.
.