Вибори в Ізраїлі: Нетаньягу лідирує

15

Колишній прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху здобуває перемогу на виборах — за даними exit polls.

Вибори в Ізраїлі: Нетаньягу лідирує

Exit polls (опитування громадської думки), які прогнозують результати виборів до отримання офіційних результатів, дають правому блоку Біньяміна Нетаньяху незначну перевагу над його опонентами.

Такий результат ознаменував би драматичне повернення пана Нетаньяху, скинутого минулого року після 12 років поспіль перебування при владі. “Ми близькі до великої перемоги”, – сказав він своїм прихильникам в Єрусалимі.

Офіційні результати, які все ще можуть призвести до іншого результату, очікуються найближчим часом. Однак його головний суперник, нинішній прем’єр-міністр Яїр Лапід стверджує, що «нічого» ще не вирішено.

Але коли напередодні було оголошено результати опитувань громадської думки (exit polls), із гучномовців у центральній будівлі партії «Лікуд» у Єрусалимі залунала бадьора музика.

Біньямін Нетаньяху – спірна політична фігура

73-річний Нетаньяху — одна з найсуперечливіших політичних постатей Ізраїлю, яку ненавидять багато центристів та лівих, але обожнюють прихильники «Лікуди». Як відомо, він є твердим прихильником ізраїльського проекту будівництва поселень на Західному березі, окупованому після близькосхідної війни 1967 року. За даними міжнародного права, поселення там вважаються незаконними, хоча Ізраїль це заперечує.

Також він виступає проти створення палестинської держави на Західному березі та в секторі Газа як вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту — формули, яку підтримує більшість міжнародної спільноти, включаючи адміністрацію Байдена в США.

Нетаньяху в даний час також перебуває під судом за звинуваченням у хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою. Однак він затято заперечує всі звинувачення. Його можливі партнери по коаліційному уряду, який очолює Лікуд, заявили, що проведуть реформу закону. Щоб покласти край судовому процесу.

Можливий результат виборів для Нетаньяху

Згідно з опитуваннями ізраїльського телебачення, блок Нетаньяху отримає 61 або 62 місця у 120-місцевому кнесеті (парламенті). «Ймовірно, ми можемо бути оптимістами і сподіватися, що ми матимемо стабільну коаліцію з Бібі [Нетаньяху] як прем’єр-міністр», — сказав 34-річний прихильник «Лікуда» Давид Адлер з Єрусалиму. «Але, як це було останні три роки, нічого не можна сказати напевно, поки коаліція не буде створена», — застеріг він.

Згідно з опитуваннями, Лікуд є найбільшою партією з 30–31 місцем, маючи більшість за підтримки націоналістичних і релігійних партій. Поряд із тим, лівоцентристська партія чинного прем’єр-міністра Яїра Лапіда, який змістив Нетаньяху на виборах минулого року, за прогнозами, отримає 22–24 місця.

Читайте також:  В Ірані протестують проти страт

Ультранаціоналістичний союзник Лікуда – “Релігійний сіонізм”, схоже, отримає 14 місць, що зробить його третьою за величиною партією. Її лідери здобули популярність за використання антиарабської риторики та виступ за депортацію «нелояльних» політиків чи цивільних осіб.

Однак політолог Гаїл Талшир із Єврейського університету в Єрусалимі попередив, що якщо результати опитувань «відбивають реальні результати, то Ізраїль на шляху до перетворення на Угорщину Орбана», яку ЄС нещодавно назвав «електоральною автократією».

Символічний Comeback

Якщо результати опитувань підтвердяться, це запобіжить можливості проведення шостих виборів лише за чотири роки після того, як аналітики передбачали безвихідь. Тож це ознаменує дивовижний поворот для колишнього прем’єр-міністра. Оскільки його політичне майбутнє було списано з рахунків після того, як Лапід сформував малоймовірний альянс ідеологічно різних партій, щоб прийти до влади у червні 2021 року.

У свою чергу Нетаньяху поклявся розвалити цей альянс якнайшвидше. І, схоже, зробив це лише через 12 місяців. Повернення Нетаньяху є символічним сьогодні — за часів розкриття міжнаціональних протиріч та ескалації світових конфліктів. Чи найкраще майбутнє для Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху з найкращим майбутнім для світу, покаже час.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я