Ви точно це робите: звички, через які псується зір

56

Препарати, прописані офтальмологом, навряд чи допоможуть вам, якщо ви не постараєтеся попередньо позбутися небезпечних звичок, які є першопричиною погіршення зору. Розповідаємо, які повсякденні ритуали закінчуються прийомами у окуліста та покупкою очних лінз.

Шість поганих звичок

1. В офтальмології давно доведено зв’язок між курінням та підвищеним ризиком катаракти та втратою зору до 40 років. Куріння також може стати причиною вікової макулярної дегенерації, яка пов’язана з пошкодженням маленької ділянки на сітківці, що відповідає за центральний та гострий зір. Коли ця невелика ділянка перестає функціонувати, ви починаєте бачити гірше. А куріння збільшує ризик розвитку захворювання майже вдвічі.

2. Плавання в басейні або прийняття душу з лінзами. Вплив будь-якої води – океанічної, морської або насиченою хлоркою на лінзи згубно. Особливо якщо вони найпростіші і не пристосовані для цього.

3. Звичка часто терти очі. При цій дії шанси занести в очі бруд та бактерії збільшується в рази. Крім того, при такому впливі на органи зору поступово пошкоджується рогівка: вона стає тоншою і починає випинатися назовні.

4. Кілька годин без перерви працюєте за комп’ютером. Після цього з’являються симптоми сухого ока. При цьому слизова очі починає повільно висушуватися. Звичайно, є спеціальні краплі для очей, але набагато корисніше робити невеликі перерви у роботі, щоб очі змогли відпочити від випромінювання екрану.

5. Заощаджуйте на приладах освітлення будинку. Деякі люди встановлюють удома найпотужніші лампи – щоб заощаджувати на комуналці. З цієї точки зору – задум хороша, але читати, в’язати, шити і навіть грати в ігри з дітьми буде некомфортно. Та й небезпечно для зору. За словами офтальмологів, часто читання при поганому освітленні та неправильній посадці може вкрай негативно вплинути на здоров’я очей.

Читайте також:  Розвіяні міфи про нічну зарядку смартфона

6. Без достатнього споживання деяких корисних речовин ваш зір незабаром почне падати. Морква, чорниця, печінка, шпинат, риба жирних сортів – все це важливо споживати якнайчастіше. Недолік цих продуктів може призвести до ранньої дегенерації сітківки та катаракти, а у разі дітей – до розвитку міопії.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я