Все про фісташки: чим корисні горіхи, кому можуть завдати шкоди і чому дорого коштують

285

Солонуваті зелені горіхи фісташки мають дуже тонкий смак і цінуються гурманами. Фісташки часто додають у салати, м’ясні та рибні страви, з них готують морозиво, соуси та десерти. Гарні ці горіхи і як закуска до алкоголю. Але й у сирому вигляді фісташки дуже смачні.

Фісташки цінуються не лише за свій яскравий смак, а й за корисні властивості для організму. Проте ціна горіха доступна не всім. Чому фісташки дорого коштують і в чому їхня користь? Про це читайте УНІАН.

Чому фісташки дорогі

Любителі горіхів часто помічають, що фісташки коштують помітно дорожче за більшість горіхів. Причина високої ціни – складність вирощування та збирання врожаю фісташок.

Фісташка приносить урожай як мінімум на сьомий рік життя, а то й пізніше. Збирають горіхи раз на рік і лише вночі, оскільки вдень дерево виділяє небезпечні для здоров’я речовини. Кожен горіх збирається, очищається та висушується вручну. Потім фісташки замочують у солоній воді та обсмажують. Тільки після цього горіхи надходять на продаж.

Також на ціну фісташок впливає транспортування, адже в Україні ці горіхи не зростають. Фісташкові дерева ростуть в основному в Туреччині, Марокко, країнах Середньої Азії.

Чим корисні фісташки

Фісташки містять велику кількість клітковини, корисних жирів та різних мінералів. Це лідер серед горіхів за вмістом калію. Доведено, що вживання фісташок знижує рівень гормону стресу кортизолу. Перекушування з фісташок – хороший антистрес.

Вітамін B7 у фісташках дуже важливий для обміну речовин, а селен у його складі стимулює імунітет та підтримує здоров’я щитовидної залози. Лютеїн у фісташка дуже корисний для зору. Лікарі рекомендують їсти цей горіх при захворюваннях серця та легень.

Читайте також:  Підвищений кортизол: симптоми надмірного вироблення гормону стресу

Дуже корисна для шкіри та волосся косметика з фісташковою олією. Такі засоби живлять і зволожують шкіру, допомагають усунути пігментні плями, зміцнюють волосся.

Шкода фісташок

Крім усіх своїх корисних властивостей, у фісташок є мінуси.

  • Фісташки дуже калорійні. Калорійність фісташок складає 562 ккал на 100 г – більше, ніж у будь-якої страви. Тому переїдати фісташки не потрібно, якщо стежите за вагою.
  • Фісташки можуть бути шкідливими при хворобах шлунка та нирок через велику кількість солі.
  • Людям з гіпертонією про фісташки краще забути. У цих горіхах дуже багато солі, що підвищує тиск.
  • Цей горіх – дуже сильний алерген.

Якщо є фісташки в невеликих кількостях, то навряд чи горіх вам нашкодить.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я