Він, напевно, є у вас вдома: ще один продукт, що знижує ризик депресії

22

Вчені опублікували дані дослідження, що тривало 11 років, що свідчать про те, що включення одного продукту до щоденного раціону істотно знизить ризик депресії.

Адепти здорового способу життя давно активно обговорюють суперпродукти, які мають низку переваг для здоров’я, зазначає Marieclaire. Так, наприклад, гриби знижують ризик розвитку раку та можуть збільшити тривалість життя. Є у цього продукту та інша корисна властивість. Дослідження, проведене за участю 24 тисяч дорослих американців (близько 5% з яких страждали від депресії), показує, що у тих, хто їсть гриби, менше шансів страждати від депресії. Але в чому полягає їхня дія на психіку?

Гриби містять амінокислоту ерготіонеїн. Дослідження показали, що подібні антиоксиданти допомагають запобігти цілій низці психічних захворювань, таких як шизофренія, біполярний розлад та депресія. Білі печериці, які визнають найпоширенішим у кулінарії сортом, також містять калій, який знижує рівень занепокоєння. Взагалі ж гриби славляться як джерело вітаміну В і С, фосфору, заліза, білка, калію та фолієвої кислоти.

Дослідник Джибріль Ба з Медичного коледжу штату Пенсільванія заявив: “Гриби – основне харчове джерело ерготіонеїну”. Ця амінокислота – відмінний протизапальний засіб, але в людському організмі він не виробляється, і його можна отримати тільки із зовнішнього середовища. Вчені наполягають на тому, що високий рівень ерготіонеїну може знизити ризик окислювального стресу, який фахівці пояснюють як загибель нервових тканин. Це своє чергу може зменшити симптоми депресії.

Вищезгадане дослідження, що тривало 11 років і нещодавно опубліковане в Journal of Affective Disorders, показало, що випробувані, які споживали достатню кількість грибів, мали низький шанс розвитку депресії в порівнянні з тими, хто взагалі не їв гриби. Водні з груп, що знаходилися, з’їдали приблизно по 20 г грибів щодня, в іншій — близько 5 г грибів, але переконливих даних про те, що важливо кількість, виявлено не було. Обидві групи показали найкращі результати порівняно з тією, де не їли гриби.

Читайте також:  Чому фіни вважаються найщасливішою нацією у світі?

Поки що такі дослідження не містять даних про кращі типи грибів, але робота в цьому напрямі вже ведеться. Раніше в науковому журналі Advances in Nutrition опублікували інформацію про те, що гриби знижують ризик розвитку раку, і тут вчені вказали конкретні види — печериці та шиїтаке. Їхні корисні властивості знову ж таки пов’язали з ерготіонеїном, який здатний захистити організм від злоякісних утворень. У тому ж дослідженні було названо мінімальну щоденну порцію грибів, вживання якої знижувало ризик розвитку раку на 45%, — це 18 р.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я