Деякі спеції можуть спричинити біль у шлунку, а інші – навпаки, допомагають травленню. Які приправи слід залишити на кухні, а які – видалити її?
Спеції та чутливий шлунок: Що можливо, а що ні?
Багато людей з чутливим шлунком незручно, коли вони дивляться на банки зі спеціями. Смак, звичайно, хороший. Але тоді буде сильна, бурхлива, печія?
“Трави та спеції – це не просто харчові добавки. Вони дійсно можуть допомогти травленням і полегшити спазми. Особливо завдяки ефірним маслом, які вони містять. Але вам потрібно пам’ятати: все залежить від кількості та індивідуальної реакції організму”– пояснює екотрофолога Брігітта Нойман з Уттенройта.
Спеції, які підтримують травлення
На кухонній полиці ви можете знайти багато спецій, корисних для шлунка. Особливо, коли мова йде про середземноморські трави та м'які приправи:
Розмарин
Містить Qineol, Camphor, Pyno та Borneol. Ці компоненти мають антиспасмодичний та протизапальний Дія. Розмарі покращує апетит і стимулює перетравлення жирів.
Чебрець
Завдяки Тімолу, карвакро та розмаринова кислота допомагає виробляти більше шлункового соку та жовчі. Це Робить важку їжу більш засвоюваною.
Орегано
Ефірні олії в орегано (Тимол, Карвакол, Борнеол) зняти запалення і нормалізувати травлення. Також діють як природні антисептики.
Шавлія
Містить цинеол, камфори та дубильні речовини. Вони допомагають При здуттях, метеоризм, біль у шлунку І навіть з печією.
Бухт
Багатий гіркими речовинами, стимулювання вироблення жовчі. Його часто використовують при приготуванні бобових і жирних тушкованих страв.
Після приготування його можна видалити. Нафти вже встигають “дати” свої корисні властивості.
Квапливий
Містить карвон і лимонон. Ці речовини сприяти виробництву шлункового соку та полегшити спазми. Це чудово працює в стравах з капустою або бобовими.
Аніс
Основний компонент – Аннет. Він розслабляє м’язи шлунка та кишечника, Усуває метеоризм. Також злегка підсолодити їжу, яка дозволяє використовувати менше цукру.
Насіння фенхелю
Також багатий анетолом. Ефективний проти набряку, спазмів і болю в животі.
Їх можна жувати після їжі або заварювання в чай. Особливо корисним є вливання свіжоземних насіння.
“Фенхель – це універсальний засіб навіть для немовлят. Він використовується як в чаї, так і у вигляді олії для масажу. Часто в поєднанні з Камінет. Що – каже Нейман.
Дивовижні переваги для здоров'я насіння фенхелю. Хто знав? #Health #Antiating https://t.co/t1pnxupjoc
– HealthyDoc (@drlavera) 7 жовтня 2018 року
З чим потрібно бути обережним
Незважаючи на масу плюсів, не всі спеції однаково добре переносяться людьми з чутливим шлунком. Особливо ретельно потрібно бути з гострими та палаючими приправами:
- Перець і Чилі. Містять піперин і капсаїцин. Саме вони «спалюють» і можуть дратувати шлункову слизову.
- Імбир. Джинджер – це активна речовина імбиру. Це може викликати дискомфорт у чутливих людей. Однак із хворобою руху та нудотою це допомагає.
- Гірчиця та хрін. Багатий гірчичною олією. У невеликих дозах засмічує травлення. Якщо норма перевищена, вони дратують шлунок.
“Тут все індивідуальне. Хтось чилі на якусь користь, а інша навіть половина чайної ложки викликає печірку”.– наголошує дієтолог.
Що таке кінець? Слухайте себе
Наукові дані про вплив кожної окремої спеції на чутливий шлунок недостатньо. Реакція тіла – це суто особиста справа.
Якщо ви відчуваєте, що якийсь інгредієнт викликає дискомфорт, краще виключити його. І навпаки: Якщо ви почуваєтесь добре від насіння кріаї, пийте з ним чай для здоров'я.
“Слухай себе. Сам шлунок скаже вам, що підходить йому. І якщо проблеми з травленням повторюються часто, краще проконсультуватися з лікарем, щоб виключити серйозні захворювання. ” – радить Нойман.