Спеції та чутливий шлунок: що можливо і що

8

Деякі спеції можуть спричинити біль у шлунку, а інші – навпаки, допомагають травленню. Які приправи слід залишити на кухні, а які – видалити її?

Спеції та чутливий шлунок: Що можливо, а що ні?

Багато людей з чутливим шлунком незручно, коли вони дивляться на банки зі спеціями. Смак, звичайно, хороший. Але тоді буде сильна, бурхлива, печія?

“Трави та спеції – це не просто харчові добавки. Вони дійсно можуть допомогти травленням і полегшити спазми. Особливо завдяки ефірним маслом, які вони містять. Але вам потрібно пам’ятати: все залежить від кількості та індивідуальної реакції організму”– пояснює екотрофолога Брігітта Нойман з Уттенройта.

Спеції, які підтримують травлення

На кухонній полиці ви можете знайти багато спецій, корисних для шлунка. Особливо, коли мова йде про середземноморські трави та м'які приправи:

Розмарин

Містить Qineol, Camphor, Pyno та Borneol. Ці компоненти мають антиспасмодичний та протизапальний Дія. Розмарі покращує апетит і стимулює перетравлення жирів.

Чебрець

Завдяки Тімолу, карвакро та розмаринова кислота допомагає виробляти більше шлункового соку та жовчі. Це Робить важку їжу більш засвоюваною.

Орегано

Ефірні олії в орегано (Тимол, Карвакол, Борнеол) зняти запалення і нормалізувати травлення. Також діють як природні антисептики.

Шавлія

Містить цинеол, камфори та дубильні речовини. Вони допомагають При здуттях, метеоризм, біль у шлунку І навіть з печією.

Бухт

Багатий гіркими речовинами, стимулювання вироблення жовчі. Його часто використовують при приготуванні бобових і жирних тушкованих страв.

Після приготування його можна видалити. Нафти вже встигають “дати” свої корисні властивості.

Квапливий

Містить карвон і лимонон. Ці речовини сприяти виробництву шлункового соку та полегшити спазми. Це чудово працює в стравах з капустою або бобовими.

Читайте також:  Чим полоскати рота? Ось підсумки тестування у Німеччині

Аніс

Основний компонент – Аннет. Він розслабляє м’язи шлунка та кишечника, Усуває метеоризм. Також злегка підсолодити їжу, яка дозволяє використовувати менше цукру.

Насіння фенхелю

Також багатий анетолом. Ефективний проти набряку, спазмів і болю в животі.

Їх можна жувати після їжі або заварювання в чай. Особливо корисним є вливання свіжоземних насіння.

“Фенхель – це універсальний засіб навіть для немовлят. Він використовується як в чаї, так і у вигляді олії для масажу. Часто в поєднанні з Камінет. Що – каже Нейман.

З чим потрібно бути обережним

Незважаючи на масу плюсів, не всі спеції однаково добре переносяться людьми з чутливим шлунком. Особливо ретельно потрібно бути з гострими та палаючими приправами:

  • Перець і Чилі. Містять піперин і капсаїцин. Саме вони «спалюють» і можуть дратувати шлункову слизову.
  • Імбир. Джинджер – це активна речовина імбиру. Це може викликати дискомфорт у чутливих людей. Однак із хворобою руху та нудотою це допомагає.
  • Гірчиця та хрін. Багатий гірчичною олією. У невеликих дозах засмічує травлення. Якщо норма перевищена, вони дратують шлунок.

“Тут все індивідуальне. Хтось чилі на якусь користь, а інша навіть половина чайної ложки викликає печірку”.– наголошує дієтолог.

Спеції та чутливий шлунок: Що можливо, а що ні? Фото: Pexels License / pexels.com

Що таке кінець? Слухайте себе

Наукові дані про вплив кожної окремої спеції на чутливий шлунок недостатньо. Реакція тіла – це суто особиста справа.

Якщо ви відчуваєте, що якийсь інгредієнт викликає дискомфорт, краще виключити його. І навпаки: Якщо ви почуваєтесь добре від насіння кріаї, пийте з ним чай для здоров'я.

“Слухай себе. Сам шлунок скаже вам, що підходить йому. І якщо проблеми з травленням повторюються часто, краще проконсультуватися з лікарем, щоб виключити серйозні захворювання. ” – радить Нойман.

Читайте також:  Офтальмологи радять: моргайте частіше!

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я