Війна проти України: така ситуація

20

Півтораденне та одностороннє припинення вогню російською армією за наказом лідера Кремля Володимира Путіна у зв’язку з православним святом Різдва має розпочатися о 10.00 за центрально-європейським часом цієї п’ятниці в обідній час.

Це буде перше припинення вогню на всій лінії фронту з початку війни наприкінці лютого – якщо воно справді дотримуватиметься. Однак це вкрай сумнівно. У Києві говорять про «лицемірство» та «пропаганду»; уряд Німеччини та інші західні політики також відреагували обережно.

Тим часом, після кількох місяців коливань, уряд Німеччини, як і США, вперше вирішив поставити бронетранспортери Україні, яка зазнає нападу. Київ реагує з вдячністю, але водночас сподівається на ще більшу допомогу у боротьбі з російською агресією.

Путін виправдовує план припинення вогню святкуванням православного Різдва

Указ Путіна говорить: «З огляду на заклик патріарха Кирила доручаю Міністерству оборони Росії запровадити режим припинення вогню по всій лінії збройного конфлікту в Україні з 12 години (10 години ранку за центрально-європейським часом) 6 січня до опівночі (10 години вечора за центрально-європейським) часу) 7 січня». Раніше Кирило, найвпливовіший глава Російської православної церкви, закликав до припинення вогню в Україні на Різдво. Православні церкви Росії та України традиційно відзначають народження Ісуса Христа за юліанським календарем 7 січня.

Україна називає оголошене припинення вогню «лицемірством

Керівництво у Києві назвало припинення вогню «лицемірством». Радник в адміністрації президента України Михайло Подоляк написав у Twitter: «Росія має піти з окупованих територій – лише тоді буде «тимчасове припинення вогню»». На відміну від свого російського супротивника Україна не нападала на чужу територію і не вбивала мирних жителів. Спостерігачі в Києві припускали, що припинення вогню може позбавити українців від атак ракетами та безпілотниками у різдвяні дні. Однак ситуація на фронтах на сході та півдні атакованої країни навряд чи зміниться.

Читайте також:  Медведєв оголосив про виробництво та модернізацію тисяч танків

Голова Ради ЄС Шарль Мішель також звинуватив Росію у лицемірній поведінці. «Виведення російських військ – єдиний серйозний варіант відновлення миру та безпеки», – написав він у Twitter.

Глава окупаційних військ: повернуться українські атаки

Більше того, один із керівників окупації вже заявив, що російські війська продовжать атаки у відповідь на Україну незалежно від наказу Путіна. “Рішення стосується припинення ініціативного вогню та наступальних дій з нашого боку”, – написав у службі повідомлень Telegram Денис Пушилін, розміщений Москвою у східній частині Донецької області України.

Пушилін додав: «Це не означає, що ми не відповідатимемо на провокації супротивника! Або навіть дасть противнику хоч якийсь шанс покращити свої позиції на лінії фронту у цей святковий годинник».

Німеччина постачає Україні танки Marder та систему Patriot

Наразі Німеччина та США вперше постачають Україні бронетранспортери для боротьби з російськими агресорами. Уряд Німеччини також надає Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Про це домовилися канцлер Олаф Шольц (СДПН) та президент США Джо Байден у телефонній розмові, про що згодом було сказано у спільній заяві.

Німеччина хоче поставити українським збройним силам кілька десятків зразків бойової машини піхоти Marder, яка була розроблена для бундесверу понад 50 років тому. США спрямовують танки типу «Бредлі». Обидві країни також навчатимуть українські війська на цих танках.

Зеленський дякує за нову військову допомогу

Президент України Володимир Зеленський подякував Шольцю та Байдену за оголошені постачання зброї. «Ми отримаємо ще одну систему Patriot і потужну танкову техніку, це справді велика перемога для нашої держави», – сказав Зеленський у своєму відеозверненні у п’ятницю ввечері. Водночас він заявив, що перебуває у постійному обміні думками з главами іноземних держав та урядів з метою отримання подальшої військової допомоги.

Читайте також:  Художній бізнес Хантера Байдена став мішенню для республіканців

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я