Від тематичного дня светрів до добрих справ: як відсвяткувати Різдво на роботі

33

«Довго йшло, та швидко пішло це багате Різдво», — співається у народній пісні. Чи варто дивуватися, що свято хочеться продовжити та відзначити його кілька разів – удома, у родинному колі, з друзями, а також на роботі з колегами. Не дарма товаришів по службі називають другою родиною – разом ми проводимо більшу частину дня. Якщо стосунки у колективі дружні та теплі, спільне святкування Різдва стає невід’ємною традицією завершення року. Як створити відчуття свята, від душі насолодитися часом очікування свята і чому це важливо навіть за умов, коли більшість установ та компаній намагаються максимально заощадити?

Різдво відкриває новий період і змушує попрощатися з тим, що було і минуло. У цей час багато людей відчувають сильні емоції, оскільки ретельніше оцінюють минулий період. Почуття ще більше посилюються тим, що відбувається у світі. Ось чому у свята ми часто стаємо вразливими та чутливими, – пояснює Алдіс Міглінієкс, керівник відділу ефективності роботи представників AS Olainfarm, системний сімейний психотерапевт.

Як зміцнити себе? Позитивними емоціями, які можна отримати, роблячи добрі справи, готуючись до свята разом та підтримуючи колег.

Святкувати разом – разом та готуватися

Щоб створити в робочому середовищі відчуття Різдва, не обов’язково, щоб роботодавець запрошував усе готове, а співробітники прийшли б як гості. «Усі ми любимо красиво одягатися та сідати за красиво накритий стіл. Це можна і потрібно робити, але набагато довше і глибше задоволення, яке ми отримуємо, коли всі разом займаємося підготовкою свята», — каже Міглінієкс.

Як удома не варто покладати всі приготування до свята на плечі однієї людини, так і на роботі спільна підготовка до свята наповнить весь час адвенту світлом та любов’ю.

Читайте також:  Як вибрати хостинг для розміщення сайту

Прикрасьте своє робоче середовище разом. Приємне заняття – розділити різні обов’язки: один колега чи група колег може відповідати за прикрасу приміщення, інший – за ласощі, третій – за музичний супровід тощо. буд. що розкриває творчий потенціал ваших колег.

Добрі справи для святкової радості

Немає нічого простішого, ніж усміхнутися сусідові, якого ви зустрічаєте на сходах, або привітатись із продавцем, якого ви бачите щодня у найближчому магазині. Однак саме ці маленькі люб’язності та маленькі радощі нерідко призводять до більшого та тривалішого відчуття щастя. Тішить і те, що зроблено добре і від душі, – наголошує Міглінієкс.

Цього Різдва ви всі разом можете зробити добру справу. Приготуйте подарунки до найближчого будинку соціального догляду. Пожертвуйте теплі ковдри чи інші корисні речі у притулок для тварин. Організуйте зимове прибирання, допоможіть комусь із переїздом у свій офісний будинок, здивуйте підприємство по сусідству смачною кавою або пряниками. Одна добра справа надихає іншу, і під час очікування свят радість наповнить ваше робоче місце.

Маленькі люб’язності по відношенню один до одного – не тільки в сім’ї чи колі друзів!

Хоча Різдво – це час, повний світла та любові, нерідко хтось сумує. Алдіс Міглінієкс пояснює: «Людина може відчувати незадоволеність тим, що в неї не дуже добре йшли справи минулого року, що побажання та рішення попередніх свят не були виконані, і виникає гнітюче відчуття, що щось не так. Звичайно, це залежить від характеру та особистості кожної людини, але будь-які поставлені, але не досягнуті цілі можуть викликати відчуття – я нічого не домагаюся, не впораюся, я невдаха».

Щоб розвіяти похмурий настрій, дуже важливою є підтримка близьких. Якщо ви бачите, що колега почувається пригніченим або злим без видимої причини, запитайте, як він почувається – можливо, йому потрібна допомога, але він соромиться звернутися за нею сам. Водночас наближення свят – той самий момент, коли потрібно подбати про маленькі радощі та підтвердження уваги, щоб усі оточуючі почувалися щасливішими. Зробіть колезі комплімент. Похваліть за добре виконану роботу. Зайвий раз усміхніться. Приготуйте каву для іншої людини. А такі заходи, як таємна гра різдвяних гномів чи тематичний день святкового джемпера, піднімуть настрій кожному!

Читайте також:  Що не так з новою різдвяною листівкою принца Вільяма та Кейт Міддлтон

Велике значення також може мати докази уваги роботодавця, оскільки в метушні повсякденного життя не завжди є можливість оцінити внесок своїх працівників. Навіть такі, здавалося б, дрібниці, як яскрава святкова зірка у вікні офісу або невеликий сюрприз на столі співробітника можуть принести велику радість. Це не повинно бути нічим дорогим чи складним: напишіть кожному співробітнику іменну листівку та подякуйте саме за те, що ця людина зробила.

Алдіс Міглінієкс нагадує нам, що Різдво – це час, який потрібно провести в колі близьких та милих серцю людей. Це також час покращувати стосунки з іншими людьми, згладжуючи гострі грані, наголошуючи на доброму, допомагаючи та надихаючи. Чудеса не трапляються власними силами, але ми можемо їх створити. Нехай це Різдво стане чудовим часом, проведеним із колегами!

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я