Величезний айсберг відколовся в Антарктиді

25

Цей відрив був очікуваний. В Антарктиді від шельфового льодовика Брунт відколовся великий, поки що безіменний айсберг.

 

Величезний айсберг відколовся в Антарктиді

Айсберг площею близько 1550 квадратних кілометрів – майже розміром із Лондон та його околиці – відколовся від так званого крижаного шельфу Брунт в Антарктиці під час весняного припливу минулої неділі, повідомила полярна дослідницька організація British Antarctic Survey (BAS).

«Цей відкол – те, на що ми очікували, це частина природної поведінки шельфового льодовика Брунт. Це не пов’язано зі зміною клімату», – сказав дослідник льодовиків BAS Домінік Ходжсон, згідно із заявою. Навпаки, дослідники пов’язували відкол айсберга площею близько 1200 квадратних кілометрів минулого року з глобальним потеплінням, оскільки підвищення температури значно прискорило танення морського льоду.

Прірва-розлом у крижаному щиті, яка навіть має назву – «Бездна-1», була виявлена ​​дослідниками багато років тому. З роками вона розширювалася, доки величезний пласт льоду не відокремився через неї.

Британське антарктичне суспільство управляє дослідницькою станцією на шельфовому льодовику Брунт в Антарктиді. Як запобіжний засіб у 2016 році станцію було перенесено на 20 кілометрів далі вглиб материка, щоб не наражати її на ризик у разі розривів, подібних до того, який спостерігався нещодавно. З листопада до березня – у період антарктичного літа – на місці працюють дослідники льодовиків. В останні місяці спостереження за регіоном ведеться за допомогою супутникових знімків космічних організацій Esa, Nasa та німецького супутника “TerraSAR-X”.

Гігантський айсберг, який, як очікується, дрейфуватиме вздовж антарктичної прибережної течії, як і його попередник, ще не названий Національним льодовим центром США. Британські гляціологи планують продовжити нагляд за ним. За даними Британської антарктичної служби, крижаний шельф Брунт є ретельно відстежуваним шельфом на Землі.

Читайте також:  "Голоси під уламками" - боротьба з часом

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я