Вчені виявили динозавра з найдовшою шиєю на сьогоднішній день

121

Вид динозаврів Mamenchisaurus sinocanadorum може претендувати на рекорд: у цих динозаврів шия була понад 15 метрів.

 

Вчені виявили динозавра з найдовшою шиєю на сьогоднішній день

У динозаврів з’явився новий рекордсмен по довжині шиї – принаймні поки що. Такого висновку дійшли дослідники з Університету Стоуні Брук у Нью-Йорку, повідомляє британське інформаційне агентство PA.

Згідно з отриманими результатами, у динозавра виду Mamenchisaurus sinocanadorum, поширеного в сучасній Східній Азії та інших частинах світу, довжина шиї складала понад 15 метрів. На думку дослідників, це відповідає шести шиям жирафів. Викопні останки цієї тварини знайшли в Китаї в 1987 році. Вони жили понад 160 мільйонів років тому і належали до групи зауроподів.

Хоча відома лише невелика кількість кісток динозавра, зараз дослідникам вдалося реконструювати розміри та форму тварин за допомогою повних скелетів його найближчих родичів. У процесі роботи вони дійшли висновку про величезну довжину шиї, яка перевершує всіх раніше відомих динозаврів.

“З довжиною в 15 метрів, схоже, Mamenchisaurus sinocanadorum є рекордсменом – принаймні поки не буде виявлено щось довше”, – цитує PA палеонтолога Ендрю Дж. Мура з Університету Стоуні Брук.

Використовуючи комп’ютерну томографію, вчені також змогли з’ясувати, що хребці гігантів були порожніми, як у дрібних птахів. Натомість у тварин на шиї були чотириметрові ребра, які забезпечували стійкість. Результати дослідження будуть опубліковані у журналі Journal of Systematic Palaeontology.

.

Читайте також:  Зустріч німецько-бразильського уряду неминуча

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я