У Белграді пройшла велика акція протесту проти війни в Україні

29

Протест проти війни Росії в Україні відбувся цієї суботи в столиці Сербії Белграді. Учасники акції закликали негайно вивести російські війська з України.

Цієї суботи в столиці Сербії Белграді пройшла масштабна акція проти війни в Україні. Учасники акції закликали негайно вивести російські війська із території сусідньої держави. На ній побувала кореспондентка Aussiedlerbote.

Акція відбулася під гаслами «За Новий рік без війни!» та «За виведення російських військ з України». Захід був організований Російським Демократичним Товариством (РДО) у Сербії.

«Мільйони росіян проти цієї війни, але репресивний режим відібрав у них право голосу. У Сербії росіяни проводили антивоєнні акції з першого дня. Це законно та безпечно. Давайте станемо голосом тих, кому заткнули рота і покажемо, що ми є, і нас чимало!», – написали організатори в Інстаграм.

Протест у Белграді 24.12.22/Катя Кобенок

Учасники акції зібралися у центрі на Площі Республіки у центрі столиці та пройшли до Посольства Росії у Белграді. Протестувальники несли жовто-сині прапори України. Також багато хто ніс біло-синьо-білі прапори, які стали новим символом російського протесту проти війни. Було видно і біло-червоно-білі прапори, символ свободи Білорусі.

За підрахунками організаторів близько 900 осіб взяли участь в акції.

Об’єднує всіх, хто проти війни

“Російський антивоєнний рух у Сербії, на мій погляд, зараз є найбільш організованим і систематичним,” активістка РДО Лєна сказала в інтерв’ю Aussiedlerbote.

Олена каже, що рух намагається поєднувати всіх, хто проти війни.

Однак часто рух стикається труднощами, погрозами та нападками з боку проросійськи налаштованих громадян та ботів.
«Нещодавно під час соціальної зустрічі на одного з наших друзів напали: його вдарили по обличчю, прокричали «Слава Росії», зірвали з плечей біло-синьо-білий прапор та втекли», – каже Олена.

Читайте також:  Росія переходить до оборони в Україні - британська розвідка

Протест у Белграді 24.12.22/Катя Кобенок

Саме через страх багато хто й зайняв позицію «ми поза політикою», відмовляючись взагалі говорити про антивоєнний рух у Сербії, вважає активістка.

«Але ми все одно ростемо. Нас уже 1200 – активних учасників, тих, хто не боїться відкрито висловити свою позицію», – каже Олена.

Понад шість тисяч євро

На протесті у суботу активісти зібрали понад шість тисяч євро, яких вистачать на електрогенератори для дванадцяти українських сімей.

протест у Белграді 24.12.22/Катя Кобенок

«Цей протест дуже важливий для російсько-українських відносин. Ми вкотре хочемо підтримати захисників України. Ми відчуваємо свій обов’язок допомагати українцям, котрі живуть з нами в одній країні. Після Бучі їм стало складніше стояти з нами з одного боку», – каже Олена.

Зараз рух хоче сформувати інший образ росіян у світі, розбиваючи міф, що всі росіяни підтримують Путіна та розв’язану їм війну.

«Особливо важливо, що це відбувається в Сербії – у країні, яку прийнято вважати проросійською… Сербія завжди була останнім європейським аргументом Путіна – так, уся Європа нас ненавидить, але Сербія щось любить. Серби та російськомовні жителі Сербії, які виходять на протест, показують, що серби не дружать з тими, хто розв’язує війни», – вважає Олена.

У Сербії зараз мешкає велика кількість росіян. Згідно з офіційними даними, до країни з 24 лютого в’їхало понад 140 тисяч росіян.

протест у Белграді 24.12.22/Катя Кобенок

За підрахунками російського демократичного суспільства, із лютого у Сербії було проведено близько 20 мирних антивоєнних акцій. А у наймасштабнішій взяли участь близько 500 осіб.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я