Тисячі ізраїльтян пройшли Єрусалимом під охороною

5

Спірний марш також має пройти увечері через мусульманський квартал Старого міста.

 

Тисячі ізраїльтян пройшли Єрусалимом під охороною

Тисячі націоналістично налаштованих ізраїльтян пройшли Єрусалимом із ізраїльськими прапорами під потужною поліцейською охороною. Спірний марш також має пройти ввечері через мусульманський квартал Старого міста, яке палестинці розглядають як крайню провокацію.

За даними сайту новин «Гаарець», зібралося близько 20 тисяч людей. Серед учасників були вкрай правий міністр поліції Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір та міністр фінансів Бецалель Смотрич.

Марш проходить щорічно у День Єрусалиму. Він відзначається на честь завоювання Ізраїлем Східного Єрусалиму під час Шестиденної війни 1967 року. Палестинці вимагають, щоб східна частина Єрусалиму, де мешкає більшість арабів, стала майбутньою столицею їхньої власної держави.

Страх перед конфронтацією

За даними поліції, близько 3200 співробітників служби безпеки було приведено в стан бойової готовності через побоювання конфронтації. За даними Haaretz, кілька єврейських груп скандували гасла «Смерть арабам» та «Хай згорить ваше село» під час маршу. Згідно зі звітом, у Старому місті відбувалися поодинокі запеклі сутички між єврейськими націоналістами та палестинськими жителями.

Вранці кілька сотень євреїв відвідали Храмову гору в Єрусалимі, у тому числі член уряду та кілька членів парламенту. Міністерство закордонних справ Йорданії засудило цей візит як «провокаційний та неприйнятний». Храмова гора з Куполом Скелі та мечеттю Аль-Акса є третім найсвятішим місцем в Ісламі. Однак вона також священна для євреїв, оскільки на цьому місці раніше стояли 2 єврейські храми. Євреям дозволено відвідувати це місце, але не молитися там.

Близько 2 років тому хода з прапорами була скасована через ракетні обстріли з сектора Газа. ХАМАС, який керує Газою, попередив, що «червона лінія» в Єрусалимі не має бути перетнута. У секторі Газа сотні людей зібралися на кордоні з Ізраїлем на знак протесту. Вони розмахували палестинськими прапорами та запалювали шини. За повідомленнями, ізраїльські солдати пустили демонстрантами сльозогінний газ. Лише у суботу 5-денний раунд насильства між Ізраїлем та палестинськими бойовиками з прибережної смуги закінчився після припинення вогню.

Читайте також:  Ірак: протестувальники штурмували шведське посольство

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я