Турецька опозиція об’єдналася проти Ердогана

68

Лише у п’ятницю лідер партії «Айї» оголосила про вихід із опозиційного альянсу – тепер вона знову повернулася. За словами її партії, було знайдено компроміс щодо кандидата на виборах.

 

Турецька опозиція об’єдналася проти Ердогана

Через кілька днів після розколу опозиційний альянс проти президента Реджепа Тайіпа Ердогана в Туреччині на якийсь час возз’єднався. Турецька опозиція об’єдналася: Лідер національно-консервативної партії Iyi Мераль Аксенер несподівано відвідала зустріч із п’ятьма іншими партіями в Анкарі у понеділок, хоча вона вийшла зі співпраці лише у п’ятницю. Глядачі зааплодували коли вона з’явилася на зустрічі.

Причиною суперечки стало питання, хто має балотуватися проти Ердогана на президентських виборах, призначених на 14 травня. Найбільша опозиційна партія CHP хотіла висунути свого лідера Кемаля Кілічдароглу, і її підтримали чотири дрібніші партії. Аксенер дала зрозуміти, що не підтримає цієї ідеї, оскільки вважає, що у цього лідера опозиції мало шансів на перемогу. Вона хотіла висунути кандидатуру популярного мера Стамбула Екрема Імамоглу чи мера Анкари Мансура Яваса. Обидва політики CHP показують кращі результати у опитуваннях, ніж лідер їхньої партії.

За даними партії «Айї», компромісу вже знайдено: Кілічдароглу стане кандидатом, як і планувалося, а обох мерів у разі перемоги на виборах буде призначено віце-президентами. Офіційне оголошення спільного кандидата від опозиції очікувалося у понеділок увечері.

Вихід Аксенер із альянсу викликав велике хвилювання в опозиції. Здебільшого її критикували за різкість висловлювань. Наприклад, вона сказала, що вибір між Ердоганом та Кілічдароглу – це «вибір між смертю та малярією». Поки не ясно, якою мірою ця суперечка завдала шкоди альянсу.

.

Читайте також:  Країна з найвищим рівнем мілітаризації: Україна чи Ізраїль?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я