США можуть оприлюднити кадри катастрофи безпілотника

22

Існують різні версії аварії безпілотного американського військового дрону над Чорним морем. “Ми все ще переглядаємо відео та фотографії, щоб визначити, що ми можемо оприлюднити”, – заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

 

США можуть оприлюднити кадри катастрофи безпілотника

Після катастрофи безпілотного американського військового дрону над Чорним морем уряд США, можливо, захоче опублікувати кадри цього інциденту. “Ми все ще переглядаємо відео та фотографії, щоб визначити, що ми можемо оприлюднити”, – заявив учора (за місцевим часом) у Вашингтоні міністр оборони США Ллойд Остін.

Ці матеріали можуть бути використані США для підтвердження своєї версії, що російський винищувач протаранив американський військовий безпілотник під час інциденту. Росіяни заперечували свою відповідальність за аварію і звинуватили американців у провокації.

Звинувачення у «безрозсудних» діях

За даними США, безпілотник зіткнувся з російським винищувачем у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем у вівторок. Американські військові заявили, що два російські винищувачі розпочали маневр перехоплення. Один із винищувачів зачепив гвинт американського безпілотника. США поскаржилися на «непрофесійні», «небезпечні» та «безрозсудні» дії російських пілотів.

“У нас є відеодокази всього цього”, – сказав начальник штабу США Марк Міллі. Відповідаючи на запитання, чи російські пілоти діяли навмисно, він сказав, що маневр перехоплення та агресивні дії були навмисними з російської сторони. Чи був винищувач також навмисне збив безпілотник, змусивши його впасти на землю, поки неясно.

Суперечливий звіт Москви

Москва дає зовсім інший звіт про інцидент і відкидає будь-яку відповідальність. Російський винищувач не вступав у контакт із безпілотним літальним апаратом. Вони вилетіли на виявлення невідомого порушника над Чорним морем. Радіостанцію літака було відключено, і безпілотник узяв курс на кордон Росії. Під час різкого маневру ухилення він швидко втратив висоту та розбився.

Читайте також:  Держслужбовці США стали жертвами кібератаки

Російські військові звинуватили США у провокації. У телефонній розмові зі своїм американським колегою в середу міністр оборони Сергій Шойгу зазначив, що США не дотримувалися закриття повітряного простору через війну в Україні, за даними міністерства в Москві. Крім того, США активізували свою розвідувальну діяльність проти Росії. Це і спричинило інцидент, йдеться в повідомленні. «Було наголошено, що польоти стратегічних безпілотників США біля берегів Криму мають провокаційний характер», – йдеться у заяві.

Тримати зв’язок відкритим

Остін не став коментувати деталі розмови, але дав зрозуміти, що Сполучені Штати продовжуватимуть польоти та діятимуть там, де це дозволяє міжнародне право. Він сказав, що важливо підтримувати відкриті контакти із Росією. Міллі наголосив, що США не хочуть ескалації. «Інциденти трапляються. І ми явно не хочемо збройного конфлікту із Росією», – сказав він. Він відповів на запитання, чи є цей інцидент актом війни.

Росія хоче спробувати відновити уламки, щоб з’ясувати, що насправді мав намір зробити Вашингтон у ході польоту безпілотника. Начальник штабу США підкреслив, що американський військовий безпілотник, що розбився, більше не становить жодної цінності. Безпілотник був власністю США, і «не так багато можна відновити». Враховуючи інформацію, зібрану безпілотником, США вжили «заходи щодо обмеження збитків, як зазвичай у таких випадках».

Відновлення утруднене

Безпілотник знаходився на глибині від 1200 до 1500 метрів, і його місцезнаходження було відоме, додав Міллі. На такій глибині витяг було б «дуже складним для будь-кого». За його словами, США не мають кораблів на землі. «Але у нас багато союзників та друзів у регіоні, які нададуть допомогу у відновлювальних роботах».

Оприлюднення матеріалів може стати прикладом того, як американці діють останні місяці. Придивляючись до конфлікту в Україні, уряд США раз за разом вибірково оприлюднив розвідувальну інформацію і розсекречував її, щоб спростувати твердження Росії.

Читайте також:  Північнокорейська балістична ракета розвалилася у польоті

У зв’язку з агресивною війною Росії проти України ситуація особливо напружена, і існує побоювання, що США та Росія можуть опинитися у прямій військовій конфронтації.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я