Срібний скарб епохи вікінгів знайшов археолог-аматор у Норвегії

16

Норвезькі вчені досліджували скарб зі срібних предметів, знайдений у грудні 2021 року у Сх’єрдалі. Місцевий археолог-аматор за допомогою металошукача виявив понад сорок стародавніх артефактів, які передав фахівцям, повідомляє Норвезький університет науки та технологій.

Клад включав 46 виробів із срібла, більшість з яких було поділено на окремі фрагменти. Вчені зазначили, що їх могли використовувати не для краси, а як платіжний засіб.

Крім двох кілець, було знайдено арабські монети, плетені намисто та кілька браслетів і ланцюжків, розрізаних на дрібні шматки. За часів вікінгів вартість монет визначалася не номіналом, а вагою – це був перехідний етап між бартерною та пізнішою грошовою економікою.

У Європі монети почали використовувати ще за часів Меровінгів (приблизно 550-800 роки нашої ери). Але в Норвегії їх почали карбувати лише наприкінці епохи вікінгів, у IX столітті.

Вага срібних монет із скарбу склала 42 грами. Вчені підрахували, що ця сума становила приблизно 1/6 вартості однієї корови – досить велика сума за мірками місцевих фермерів.

Вивчивши артефакти, вчені датували скарб 900 роком нашої ери. Його походження залишилося невідомим. Фахівці припустили, що його господар мав відношення до торгівлі та міг сховати накопичення, але потім з якихось причин не забрав їх. Але також можливо, що срібло закопали як жертву або підношення.

Раніше повідомлялося, що у Швеції виявили тисячолітній Молот Тора. Виріб служив своєму власнику амулетом.

.

Читайте також:  Астрономи «застали» чорну дірку під час поглинання зірки

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я