Спадкування заощаджень 2-го пенсійного рівня. Це має знати кожен!

36

Щомісяця 6% від брутто-зарплати (суми до оподаткування) зараховуються на другий пенсійний рівень. Участь є обов’язковою для всіх, хто народився після 1 липня 1971 року, тоді як люди, що народилися між 2 липня 1951 року та 1 липня 1971 року, можуть приєднатися до другого пенсійного рівня добровільно.

Гроші, що відраховуються до пенсійного рівня номер 1 (14% від зарплати “на папері”), йдуть до державного бюджету та використовуються для виплат нинішнім пенсіонерам, тоді як заощадження 2-го пенсійного рівня є власними коштами кожної людини. Щоправда, користуватися ними ви зможете лише на пенсії. На жаль, не всі доживають до пенсійного віку, тому варто скористатися можливістю залишити у спадок нагромадження 2-го пенсійного рівня.

Це можна зробити як у відділенні Державного агентства соціального страхування (VSAA), так і на сайті www.latvija.lv. Також варто знати, що ви можете без обмежень змінювати свій вибір спадкоємця.

Кому можна залишити гроші?

Держава запропонувала три варіанти.

1. Зарахувати гроші до спеціального державного пенсійного бюджету. Тоді ваші кошти підуть у скарбницю. Це станеться автоматично, якщо опція успадкування не використовувалася.

2. Додати свою пенсію до капіталу 2 рівня конкретної людини. Роблячи такий вибір, ви вводите ім’я, прізвище та персональний код людини, якій хочете заповідати ваші гроші. Якщо ви не доживете до пенсійного віку, людина, яка успадкує накопичені гроші, зможе отримати їх не одразу, а лише коли сама вийде на пенсію, бо вони будуть додані до її пенсійного капіталу 2-го рівня. Наприклад, якщо ви обрали свою дитину, якій ще немає 30 років, мине ще 35 років, перш ніж вона зможе почати користуватися цими грошима. Поки що законодавство не передбачає, що при виході на пенсію можна відразу скористатися всім накопиченням 2-го пенсійного рівня. Ще минулого року була можливість більшу частину накопичення отримати протягом 5-6 років, а починаючи з 2023 року ці гроші можна використати за 18-річний період. Також важливо знати, що у момент, коли гроші додаються до накопичення 2-го пенсійного рівня вказаної людини, із суми, накопиченої до 31 грудня 2020 року, віднімають прибутковий податок із населення у розмірі 20%.

Читайте також:  Як перевозити собаку чи кішку автобусом чи іншим громадським транспортом у Латвії?

3. Залишити пенсійний капітал у спадок відповідно до Цивільного закону. Це найвигідніший вибір, адже якщо людина не доживає до пенсійного віку і не може користуватися власними заощадженнями, після оформлення спадкових документів у нотаріуса гроші, накопичені в 2-му рівні пенсій, отримують родичі першого ступеня спорідненості. Також у цьому випадку із суми, накопиченої до 31 грудня 2020 року, віднімається прибутковий податок із населення у розмірі 20%. Хто такі родичі першого ступеня? Чоловік та діти, а якщо немає чоловіка та дітей, то брати, сестри та батьки.

Як зробити вибір на порталі www.latvija.lv?

Увійдіть на портал, використовуючи свої банківські реквізити. У вікні пошуку введіть слова iesniegumi VSAAпотім клацніть на перший варіант зліва e-iesniegums VSAA pakalpojumiem натисніть зелену кнопку UZSĀKT, потім відзначте, що згодні з умовами та натисніть зелену кнопку TÀLĀKз усіх форм електронної подачі заявок виберіть останню — pensiju 2. līmeņa dalībnieka izvēle par uzkrātā kapitāla mantošanu – І натисніть кнопку TURPINĀTпотім на гурток навпроти обраного вами одного з трьох вищезгаданих варіантів, введіть контактну інформацію: номер телефону, адресу електронної пошти, відзначте, чи хочете ви отримувати повідомлення від VSAA про заявку, що надійшла на електронну пошту або у вигляді текстового повідомлення на телефон, а також обов’язково зауважте, що ви поінформовані про цю послугу та підтвердите, що ви ознайомлені з її описом та що надана інформація відповідає дійсності.

Переконайтеся, що ви вказали на всі обов’язкові поля. Якщо ви цього не зробили, ваш вибір не буде зафіксовано. Потім натисніть кнопку TURPINĀTпереконайтеся, що ваш вибір зафіксовано правильно, і натисніть NOSŪTĪT IESNIEGUMU.

За кілька днів на портал www.latvija.lv прийде рішення VSAA про те, що ваш вибір зафіксовано.

Читайте також:  З якого віку можна міняти ім'я і чи можна це робити, якщо воно просто не подобається?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я