Різке зниження цукру в крові (гіпоглікемія) – як реагувати і що робити?

898
Гіпоглікемія

Оскільки діабет пов’язаний із нездатністю організму правильно регулювати рівень цукру в крові — можлива ситуація, коли рівень глюкози різко знизиться. Надзвичайно важливо знати симптоми цього явища, щоб вчасно надати долікарську допомогу.

Гіпоглікемія – що це?

Цукровий діабет – це порушення обміну речовин, при якому тіло не може виробляти достатньо інсуліну або втрачає здатність правильно його використовувати. Оскільки інсулін відповідає за метаболізм вуглеводів, захворювання безпосередньо пов’язане із перепадами цукру в крові.

За відсутності інсуліну клітини тіла не можуть використовувати глюкозу як паливо (діабет 1 типу), що веде до небезпечного підвищення цукру в крові. У свою чергу, втрата чутливості до інсуліну (типово для діабету 2 типу) веде до його надвиробництва, що здатне надмірно знижувати рівень цукру.

Власне гіпоглікемія — це стан, при якому рівень глюкози в крові падає до небезпечно низьких значень. Якщо вчасно не розпізнати гіпоглікемію і нормалізувати рівень цукру, існує ризик втрати свідомості і навіть пряма небезпека життя.

Низький рівень цукру в крові – як проявляється?

Оскільки гіпоглікемія характеризується низьким рівнем цукру в крові, насамперед вона проявляється в почутті слабкості, запаморочення та нудоти. Людина може різко збліднути, втратити координацію рухів чи здатність реагувати навколишні подразники.

Гіпоглікемія – симптоми:

  • м’язова слабкість, сонливість
  • складнощі з промовою
  • запаморочення та замутнений зір
  • підвищена дратівливість
  • почуття голоду
  • втрата почуття реальності
  • судоми
  • підвищене потовиділення
  • втрата свідомості

Небезпека полягає й у тому, що наявність діабету протягом тривалого часу може призводити до стабільно низького рівня цукру в крові – у цьому випадку симптоми гіпоглікемії можуть бути набагато менш вираженими, швидко досягаючи стадії непритомності.

Інформація для ознайомлювальних цілей. Не повинна застосовуватись для діагностики та лікування захворювань.

Чому виникає Гіпоглікемія?

Гіпоглікемія може виявитися як на тлі надмірних фізичних навантажень (нагадаємо, що м’язи використовують глюкозу як паливо, що може небезпечно знижувати її рівень), так і на тлі емоційних перевантажень (адреналін і кортизол також здатні знижувати рівень цукру в крові).

Читайте також:  Анальні тріщини

Крім цього, гіпоглікемія іноді пов’язана з неправильно підібраною дієтою – надлишок їжі провокує тіло виробляти багато інсуліну, що здатне призводити до подальшого падіння цукру в крові. Плюс гіпоглікемія може спостерігатися при голодуванні (саме тому діабетикам не можна голодувати).

Гіпоглікемія у здорових людей

Симптоми гіпоглікемії легко здатні проявлятися і у людей без діабету – особливо при тривалих фізичних навантаженнях на фоні дотримання суворої дієти низьковуглеводної. Людина може різко збліднути або навіть знепритомніти.

Необхідно пам’ятати, що різке обмеження калорійності харчування, а також дотримання безвуглеводної кето-дієти або інтервального голодування має низку протипоказань — і може бути заборонено навіть для людей без діабету.

Гіпоглікемія – що робити?

Якщо людина відчуває видимі симптоми гіпоглікемії, але все ще перебуває у свідомості (нехай навіть у дезорієнтованому стані), якнайшвидше допоможіть їй підвищити рівень цукру в крові – для цього достатньо прийняти 15 г цукру або будь-яких швидких вуглеводів.

Найкращим вибором стане півсклянки фруктового соку або 3-4 таблетки глюкози – проте пам’ятайте про те, що вуглеводи у складі печива, шоколадних батончиків та звичайних продуктів харчування пов’язані з жирами та білками (фактично це знижує швидкість їх засвоєння).

Якщо ж людина вже відчуває судоми, не реагує на вашу промову або знепритомніла — не намагайтеся насильно змусити її з’їсти або випити щось. Він може подавитися та втратити здатність дихати. Негайно зверніться за медичною допомогою.

Джерело рекомендацій

Опис симптомів гіпоглікемії та стратегія поведінки при низькому рівні цукру в крові засновані на рекомендаціях Cleveland Clinic — найбільшого американського медичного центру, який налічує у штаті понад 67 тисяч фахівців та обслуговує близько 8 млн пацієнтів на рік.

Читайте також:  Пити чи не пити: як зрозуміти, що час на якийсь час відмовитися від кави

Висновок

Гіпоглікемія – стан, при якому рівень цукру в крові небезпечно знижується. Надзвичайно важливо вміти розпізнавати симптоми гіпоглікемії, щоб вчасно допомогти людині. Зазначимо також, що гіпоглікемія може виявлятися і за активних занять спортом і натомість низьковуглеводної дієти.

Інформація для ознайомлювальних цілей. Для уточнення деталей проконсультуйтеся зі спеціалістом.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я