Cкільки отримує канцлер та інші політики

116

Деякі політики отримують понад 400 тисяч євро на рік, а інші лише 900 євро на місяць. Хто зі світових лідерів живе найкраще?

Політики, особливо депутати Бундестагу у Німеччині, зарплату у звичному розумінні не отримують. Протягом терміну своїх повноважень вони мають право лише на допомогу для покриття щоденних витрат. Зарплата Шольца попадає саме під це визначення.

Насправді в політики Бундестагу добре заробляють, хоча вони й не вважаються найоплачуванішими. Навіть одна з найвпливовіших жінок світу Ангела Меркель за час свого перебування на посаді заробляла менше, ніж член правління ощадного банку.

Зарплата Шольця та депутатів Бундестагу

У кожній країні діють свої засади оплати праці політиків. Єдине, що завжди важливо – це достатня сума виплат, щоб запобігти можливій корупції.

При цьому зарплати не повинні бути надто великими. Усі гроші на оплату діяльності політиків беруться із кишень платників податків.

Скільки заробляють у Бундестазі:

  • зарплата: 9542 євро на місяць;
  • єдина ставка видатків: 4 318 євро на місяць, які використовуються для оплати свого другого будинку в Берліні або орендної плати за офіс;
  • офісне обладнання 12 000 євро на рік, включаючи витрати на кавомашини, смартфони та нові меблі;
  • пенсійна допомога з 67 років: 238 євро на місяць, сума поступово збільшується залежно від вислуги років;
  • дозволений додатковий заробіток: 1000 євро на місяць;
  • прості депутати Бундестагу отримують зарплату політика близько 115 000 євро на рік;
  • канцлер Олаф Шольц за рік отримує 422 125 євро.

Для порівняння: головний лікар заробляє в середньому 180 000 євро, а член правління ощадкаси – близько 343 000 євро брутто. Генеральні директори DAX мають середній прибуток трохи більше 5,5 мільйонів євро.

Читайте також:  зустріч із Сі Цзіньпіном відбулася

Скільки заробляють глави різних країн

Ангела Меркель отримувала зарплату у розмірі 422 135 євро на рік протягом 16 років. На пенсію вона накопичила лише 3,5 мільйона.

Еммануель Макрон у Франції отримує відносно невелику зарплату політика у розмірі 181680 євро на рік. Його прем’єр-міністр отримує таку саму зарплату.

Дональд Трамп за час свого президентства заробляв еквівалент 333 714 євро на рік. Його загальний статки оцінюється в 1,75 мільярда євро. Однак він стверджує, що це майже 10 мільярдів.

Зарплата Шольца та інших політиків у Євро. Фото: Pixabay/pexels.com

Джо Байден заробляє 342 000 євро, що дорівнює приблизно 400 000 доларів на рік. Стан чинного президента Сполучених Штатів оцінюється у 7,5 мільйонів доларів.

Володимир Путін, президент Росії, заробляє 283 787 євро на рік. Порівняно із західними лідерами його зарплата досить низька. При цьому передбачуваний загальний стан у нього набагато вищий, ніж у інших. За непідтвердженими даними, вона становить 36 мільярдів.

Лі Сянь Лун з Сінгапуру вважається найоплачуванішим главою держави. Він отримує зарплату політика, еквівалентну 1450000 євро на рік. Політики в ЄС не можуть за цим наздогнати.

Хосе Мухіка здобув міжнародну популярність не тільки завдяки своїй посаді президента Уругваю. Він відомий як найбідніший президент у світі. До звільнення з поста він жив трохи більше ніж на 900 євро на місяць, хоча мав право на 124 800 євро на рік. Він жертвував майже 90% свого доходу на підтримку своєї країни та її народу.

Сі Цзіньпін – глава китайської держави та її прем’єр-міністр імовірно живуть скромно лише на 19 820 євро на рік. Принаймні це офіційна інформація.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я