Швидкість танення гренландських льодовиків досягла 6 млрд тонн на день

48
Швидкість танення гренландських льодовиків досягла 6 млрд тонн на день

Вчені підрахували, який обсяг льоду Гренландія втратила минулими вихідними. Причиною прискореного танення стала надзвичайно тепла погода, яка встановилася у північній частині острова.

У липні температура у цьому регіоні перевищила норму на 10 градусів за Цельсієм. За інформацією Національного центру даних снігу та льоду в США, лише в період з 15 по 17 липня гренландський льодовик втрачав по 6 мільярдів тонн води на добу. Цього вистачило б, щоби заповнити 7,2 мільйона олімпійських басейнів або покрити всю територію штату Вірджинія 30-сантиметровим шаром води.

Вчені зазначили, що такі темпи не є нормальними. Танення в Гренландії прискорювалося за наростаючою, а події 15-17 липня стали різким сплеском.

Відомо, що з 1980-х років Гренландія нагрівалася приблизно вчетверо швидше, ніж решта планети. Рекордним за обсягами танення став 2019 рік із теплою весною та спекотним літом – тоді льодовик скинув 532 мільярди тонн, а рівень Світового океану зріс більш ніж на 2 міліметри.

Якщо Гренландський крижаний щит повністю розтане, рівень океану підвищиться на 7,5 метрів. Вчені дедалі частіше відзначають «тривожні тенденції» на острові. Величезна кількість талої води, що стікає з поверхні, може дестабілізувати весь льодовик.

Аномальні температури 2022 року назвали «хвильою спеки». Фахівці попередили, що вони пов’язані з глобальним потеплінням і, з великою ймовірністю, повторюватимуться все частіше.

Раніше вчені встановили вік великого кратера у Гренландії. Їм допомогли кристали та пісок.

Читайте також:  Вчені створили міні-робота для ремонту труб

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я