Давні бактерії виявилися здатними поглинати вуглекислий газ

73
Давні бактерії виявилися здатними поглинати вуглекислий газ

Дослідники з Університету Саймона Фрейзера (Канада) разом із колегами з інших наукових установ відстежили, як ціанобактерії (водні фотосинтезуючі організми) взаємодіють із вуглекислим газом. Результати наукової роботи можуть зазначити нові способи боротьби з парниковим ефектом, повідомляє Nature Chemical Biology.

Спостереження показали, що одноклітинні ціанобактерії вловлюють вуглець у два рази ефективніше за рослини. Вони також дуже швидко ростуть. Їхні колонії здатні подвоювати свій розмір кожні три години і досягають тієї стадії, коли людина може побачити їх неозброєним оком.

За даними попереднього дослідження Університету Берклі, ціанобактерії – одні з найдавніших мешканців планети. Скам’янілості показують, що вони з’явилися на Землі 3,5 мільярда років тому.

У ході нової наукової роботи вчені візуалізували складні молекулярні структури та встановили, як СО2 зв’язується з молекулярним білком. Згідно з їхніми даними, ціанобактерії «здатні вловлювати вуглекислий газ з атмосфери, фіксувати його та додавати до простих органічних молекул».

«Розуміння того, як ціанобактерії регулюють фіксацію CO2, може дати нам можливість розробити вдосконалені технології уловлювання вуглекислого газу», – наголосили дослідники.

У дослідженні сказано, що бактерії невдовзі можуть приєднатися до арсеналу інструментів людства у зниженні кількості вуглекислого газу в атмосфері та боротьбі зі зміною клімату. Це особливо актуально, оскільки обсяги викидів СО2 зростають з кожним роком, встановлюючи нові рекорди.

Моніторинг атмосфери показав, що рівень вуглекислого газу в наші дні досягнув максимального рівня за останні 4 мільйони років. Він на 50% перевищив показник доіндустріальної доби.

Читайте також:  Повний список текстових символів. Можна скопіювати і вставити куди завгодно

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я