Матча – це концентрований зелений чай у формі порошку, який століттями п’ють у Китаї та Японії. Слово “матчу” японське і означає “подрібнений чай”. Сьогодні чай матчу можна зустріти практично у будь-якому кафе чи ресторані. Розповідаємо все про напій.
Що таке матчі?
Матча – порошок із певних кущів зеленого чаю. Після збору листя з чайних кущів, стебла та прожилки видаляють, потім сушать і лише потім перетирають матчі в порошок за допомогою кам’яних жорнів зі швидкістю 40 грамів на годину. Справжній матч може бути лише з Японії.
Матчу можна розділити на дві умовні категорії: церемоніальні та кулінарні сорти. Для приготування напоїв потрібен церемоніальний сорт, а для приготування можна використовувати кулінарний матч.
Чим корисний матч?
Основне – це катехіни. Вони допомагають зміцнювати імунітет, вбиваючи погані бактерії, наприклад, грипу або гелікобактер пілорі. Також катехіни допомагають запобігти серцевим захворюванням, уповільнюють процес старіння та забезпечують захист від багатьох видів раку.
27 листопада 2020 року Медичний університет префектури Нара в Японії підтвердив, що доступний всім чай матчу має ефект детоксикації від Covid-19. До 99% вірусу втрачає свою інфекційність при контакті з чаєм протягом 1 хвилини in vitro (“пробірка”). Катехіни прикріплюються до опуклих білків на поверхні вірусів та усувають їхню інфекційність.
Амінокислота L-теанін сприяє виробленню дофаміну та серотоніну, що покращує настрій та пам’ять. А хлорофіл, якого багато в матчі (за рахунок нього чай має яскраво-зелений колір), допомагає знизити рівень холестерину та швидше вивести токсини.
Сприяє втраті ваги
Декілька наукових праць говорять про те, що чай матчу здатний скоригувати талію та допомогти у боротьбі із зайвою вагою.
Так, дослідження, що з’явилося в “Американському журналі клінічного харчування”, стверджує, що вживання протягом 12 тижнів зеленого чаю, багатого катехінами, веде до значного скорочення жиру в організмі, зниження індексу маси тіла (ІМТ), ваги та зменшення обхвату талії.
Підвищує ефективність фізичних вправ
Матча може прискорювати відновлення м’язів спортсменів після високоінтенсивних тренувань.
Чай також здатний запобігати ушкодженням клітин, викликаним оксидативним стресом, захищаючи таким чином м’язи і тканини.
Більше того, вчені стверджують, що поєднуючи зелений чай з фізичною активністю, ви зможете збільшити витрати енергії та жиру, підвищити витривалість та знизити ризик м’язових травм.
Чому матчі кращі за каву?
У звичайній порції чаю матчу кофеїну стільки, скільки у чашці кави. З тією різницею, що тутешній кофеїн утворює з танінами особливу сполуку – теїн. У нашого організму є рецептори лише засвоєння простих молекул. Таких як молекула кофеїну. Але у складі молекули теїну кофеїн пов’язаний. Щоб його засвоїти, організму потрібен час та сили розділити молекули на прості речовини. Коли ми випиваємо чашку кави, система травлення починає швидко засвоювати кофеїн — його не потрібно ділити на простіші сполуки.
Інша справа – матчу. Коли напій потрапляє в систему травлення, тілу ще потрібен час, щоб виділити і зв’язати кофеїн. Цей процес не відбувається миттєво. Немає такого, що організм оп, і засвоїв за 2 секунди весь кофеїн, що містить чай. Засвоєння розтягується в часі, тому матчу бадьорить довше та м’якше.
На що дивитись при виборі матчу?
Порошок має бути яскраво-зеленого кольору. Тьмяний відтінок може бути ознакою низької якості продукту.
Краще вибирати органічний японський чай без добавок та домішок. Обов’язково звертайте увагу на склад та місце походження чаю.
Пачка чаю повинна бути непрозорою та повітронепроникною, щоб уникнути попадання прямих сонячних променів, зайвого повітря та вологи.
Високоякісний матч-чай не гірчить і не в’яже. Гіркота може виникнути через неправильний спосіб заварювання, тому зверніть увагу на наші рекомендації щодо приготування.
Як готувати матч-латте?
Найпопулярніший напій на основі матчу – це латте. Його легко приготувати в домашніх умовах, головне, вибрати чай гарної якості і придбати спеціальний віночок.
Вам знадобиться:
- Тяван – спеціальна миска для японського чаювання або інший відповідний за розміром і формою посуд, наприклад, широка чашка.
- Мірна ложечка.
- Часник – віночок із бамбука.
- 2 грами матчу.
- 50 мл фільтрованої гарячої води. Її температура має бути приблизно 80 °С.
- 150 мл молока на вибір. Радимо готувати на рослинному, оскільки коров’яче може перебити смак чаю. Особливо смачно виходить на мигдальному, вівсяному чи нежирному кокосовому молоці.
- Капучинатор чи френч-прес для збивання молока.
- За бажанням можна використовувати підсолоджувач, наприклад мед або сироп топінамбуру.
Спосіб приготування:
- У тяван налити киплячу воду і збити її віночком, щоб нагріти посуд.
- Витерти тяван і насипати 2 г чаю на одну порцію напою за допомогою мірної ложечки.
- Залити порошок невеликою кількістю гарячої води і збити віночком, роблячи рухи вгору-вниз до консистенції густої пасти з бульбашками на поверхні. Порошок повинен повністю розчинитись, не повинно бути грудочок. У пасту за бажанням можна додати підсолоджувач.
- Закип’ятити молоко і остудити до 80°С. Збити гаряче молоко до утворення стійкої пінки.
- Акуратно влити молоко у пасту з матчу.
Важливо пити матч-латте відразу після приготування, щоб порошок не осідав на дно чашки і напій не втрачав смаку.
.