Реформу законодавства про вибори хочуть провести у березні

16

Парламент дуже великий – з цим у Берліні згодні всі. Але не про те, як повернути його до нормального розміру. Члени парламенту ведуть дебати.

Реформу законодавства про вибори хочуть провести у березні

У Бундестазі вперше винесено на обговорення вкрай спірну пропозицію світлофорної коаліції щодо того, як провести реформу законодавства про вибори. Плани СДПН, «зелених» та ВДП спрямовані на те, щоб після наступних виборів Бундестаг знову скоротився до стандартного розміру у 598 депутатів. Світлофорна коаліція сподівається на широку підтримку – але за потреби хоче провести реформу у Бундестазі без угоди з ХДС/ХСС.

З ХДС/ХСС або без нього

«Ми хочемо ухвалити наш закон на початку березня і сподіваємось на широку парламентську більшість», – сказав представник парламентської групи СДПН із внутрішньої політики Себастьян Хартманн газеті Deutsche Presse-Agentur. “Широко підтримане рішення про парламентське скорочення за участю найбільшої опозиційної фракції було б великим досягненням”, – сказав заступник голови парламентської групи ВДП Костянтин Кюхле газеті “Rheinische Post”. Однак, додав Кюхле, ХДС та ХСС не повинні наполягати на виборчому законі, який допускає односторонні переваги, що виходять за межі результатів виборів.

Після виборів 2021 року Бундестаг став більшим, ніж будь-коли раніше, і налічує 736 депутатів. Це пов’язано з численними «навісами» та «компенсаційними мандатами». Навісні мандати виникають, коли партія отримує більше мандатів у результаті першого голосування, ніж належить за результатами другого голосування. Партія може зберегти ці додаткові мандати. Інші партії отримують «компенсаційні» мандати.

«Навісні мандати» мають бути скасовані

Пропозиція парламентських груп ХДС/ХСС не передбачає повного скасування «навісних» та «компенсаційних» мандатів. ХДС/ХСС виступають проти цього, особливо ХСС, який значно виграє від такої угоди. Їхня власна пропозиція полягає у скороченні числа виборчих округів з 299 до 270. Це також значно скоротить кількість мандатів «на звиси» та «компенсаційні» мандати. Лідер парламентської партії Фрідріх Мерц (ХДС) запропонував світлофорній коаліції переговори про можливий компроміс.

Читайте також:  ХДС впевнено лідирує незадовго до повторних виборів у Берліні

Хартманн критично ставиться до пропозиції профспілки. “На 29 округів менше – значить, у 29 разів менше вибору для виборців”, – сказав Хартманн, захищаючи плани щодо світлофорів від критики. «З нашою пропозицією всі шанси залишаються однаковими, бо жодна сторона не матиме від неї односторонніх переваг чи недоліків».

AfD також виступає проти пропозиції коаліції. У реченні йдеться: «Конституційне і справедливе рішення щодо скорочення чисельності німецького Бундестагу полягає в тому, щоб розподілити прямі мандати в кожному з 299 виборчих округів у кожній федеральній землі, які залишаться незмінними, таким чином, щоб більше не було «навісних» мандатів».

Можна заощадити кілька сотень мільйонів

Ліва партія не подолала п’ятивідсотковий бар’єр на останніх виборах до Бундестагу і змогла пройти до парламенту як парламентська партія лише завдяки трьом прямим мандатам. Зараз вона використовує дебати як можливість просунути свою пропозицію дозволити іноземцям голосувати на федеральних виборах після п’яти років легального проживання.

У будь-якому разі скорочення чисельності Бундестагу принесе економію коштів. Зрештою, члени парламенту наймають співробітників. Необхідно утримувати офіси та оплачувати поїздки. У бюджеті на 2023 рік витрати на Бундестаг оцінюються приблизно 1,14 мільярда євро. У 2018 році він становив 974 млн євро; 2016 року, за даними федерального міністерства фінансів, витрати становили ще близько 857 млн ​​євро.

«Поки що ми можемо лише приблизно оцінити економію», – сказав Deutsche Presse-Agentur експерт із виборчого права парламентської групи «зелених» Тілль Штеффен. Однак повернення до стандартного розміру до 598 членів парламенту, ймовірно, заощадить кілька сотень мільйонів.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я