Прокидаєтеся щоночі? Три захворювання, які можуть бути причиною

44

Природний циркадний ритм відповідає за всі процеси відновлення систем та органів в організмі, що відбуваються вночі. Часті пробудження – це грубе втручання у його роботу, тому й наслідки не забаряться.

Нічні пробудження осягають три і більше разів на тиждень майже третина людей з кількох європейських країн, повідомляють експерти Фонду сну. Пробудження о третій ночі може бути викликано рядом порушень, усунувши які ви зможете міцніше спати. Усі можливі захворювання можна розділити на три підгрупи:

  • серцево-судинні захворювання;
  • хвороби дихальних шляхів;
  • неврологічні розлади.

Спровокувати проблеми зі сном може високий кров’яний тиск, серцеві захворювання та інсульт. Ці стани можливі через погіршення кровообігу. Справа в тому, що на різних стадіях сну для організму важлива підтримка кровотоку, повідомляє 24 канали.

Серед можливих порушень є захворювання дихальних шляхів, наприклад апное – це зупинки дихання. Шкідити вашому сну може астма та хронічне обструктивне захворювання легень. При таких недугах характерні пробудження з сухістю в роті, а також хворі повідомляють про можливі головні болі вранці.

У третій підгрупі виявились неврологічні розлади. Експерти попереджають, що їх не слід плутати із звичайними змінами режиму чи віковими перебудовами. Однак нічні пробудження характерні для тих, хто має деменцію, хвороби Альцгеймера чи Паркінсона. Вчені зазначають, що порушення сну можуть бути ранньою ознакою зниження когнітивних функцій. Тому важливо за перших проявів змін звернутися до фахівців за консультацією та виявленням причин.

Приводами для пробудження можуть бути також тимчасові явища, зокрема стреси або стиль життя, що не збігається з біологічним годинником: пізнє засинання та пізнє пробудження, які можуть викликати й інші проблеми зі здоров’ям.

.

Читайте також:  Бажаєте жити довше? Дослідження показує, що навіть однохвилинні сплески активності йдуть на користь

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я