Президент США Байден прийме Шольца у Білому домі у березні

51

Незадовго до початку війни в Україні канцлер Шольц відвідав Білий дім із інавгураційним візитом. Через рік його знову чекають там як гостя. Війна все ще вирує.

 

Президент США Байден прийме Шольца у Білому домі у березні

Президент США Джо Байден прийме канцлера Німеччини Олафа Шольца (СДПН) у Білому домі 3 березня. Як повідомили у четвер у штаб-квартирі уряду США, серед найважливіших тем обговорюватиметься російська агресивна війна в Україні. Наступного тижня відзначатимуть перші роковини початку війни. На обговорення будуть винесені й інші питання безпеки, наприклад, як поводитися з Китаєм. Для Шольца це другий візит до Білого дому як канцлер.

Свій інавгураційний візит до столиці США Шольц здійснив на початку лютого 2022 року, лише за кілька тижнів після вступу на посаду. Вже тоді Україна відігравала центральну роль. На той час десятки тисяч російських солдатів уже підійшли до кордону сусідньої країни. Через два тижні, 24 лютого 2022 року, Росія розпочала вторгнення.

Незадовго до цієї похмурої річниці Байден наступного тижня вирушить до Польщі, яка межує з Україною. Байден хоче зустрітися там із президентом Анджеєм Дудою та представниками інших східноєвропейських країн НАТО. За даними Білого дому, також планується виступ, у якому Байден ще раз запевнить Україну у довгостроковій підтримці.

Велика військова допомога

Сполучені Штати вважаються найважливішим союзником України та запустили кілька пакетів зброї та боєприпасів на мільярд доларів. За даними Пентагону, з початку війни США надали або зобов’язалися надати Україні військову допомогу майже на 30 мільярдів доларів. Американці відправили Києву різні системи важкого озброєння.

Уряд Німеччини, як і інші партнери, також надав Києву велику військову допомогу в останні місяці. Шольц значною мірою орієнтувався курс США. Він довго вагався з приводу відправлення німецьких бойових танків Leopard – поки США, зі свого боку, не погодилися поставити танки Abrams. Шольц завжди наголошує на тісній координації з найбільшим і найвпливовішим членом НАТО.

Читайте також:  Запущено новий пакет санкцій проти Росії

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я