Померла «посол миру» Мевлюде Генч

20

Вона втратила сім’ю, коли неонацисти підпалили будинок у Золінгені, але стала закликала до миру замість помсти.

Померла «посол миру» Мевлюде Генч.  Фото: @RegSprecherStS/twitter.com

У неділю канцелярія Північного Рейну-Вестфалії підтвердила, що померла Мевлюде Генч, яка втратила сім’ю через підпал будинку неонацистами, але закликала до миру після того, що сталося. Вона померла у віці 79 років, повідомляється на сайті радіо WDR.

«Посол миру» Мевлюде Генч пішла з життя

Церемонія прощання з Мевлюде Генч відбудеться 1 листопада у вівторок. Спочатку тіло жінки перевезуть до Золінгена, після чого відправлять до рідного турецького міста Амасія, де її буде поховано.

У ніч із 28 на 29 травня 1993 року Генч втратила п’ятьох членів сім’ї, коли неонацисти підпалили будинок у Золінгені, де жили іммігранти. Попри це вона завжди виступала за мир. Тому в Німеччині було нагороджено Федеральним хрестом за свої заслуги.

1973 року жінка приїхала до Німеччини до свого чоловіка, який переїхав сюди на заробітки. Через підпал Генч втратила двох дочок Хатідже та Гюрсюн, двох онучок Хюлью та Сайме та племінницю Гюлістан. Молодшій дочці було лише п’ять років.

Мевлюде Генч здобула світову популярність

Жінка стала відома тим, що після підпалу вона виступила із закликами світу. Вона просила людей примиритися і бути терпимішими. За це її називали «мудрою жінкою».

Я віддала свої п’ять життів, я ні на кого не тримала зла. Бог дав мені гори терпіння. Я сприймала кожного як сина», – заявила вона в одному з інтерв’ю.

Також вона дякувала німцям та туркам за те, що вони розділили її біль і підтримали. Через три роки в інтерв’ю вона сказала, що хотіла б використовувати частину свого життя, що залишилася, з користю.

Читайте також:  Інопланетний об'єкт викинуло на австралійський пляж

«Я втратила найдорожче – частину себе. І все-таки я реагувала не з ненавистю, а з любов’ю та повагою. Ми — люди, які повинні поважати і цінувати один одного. Ми маємо допомагати один одному і розуміти один одного», — пояснила Генч в іншому інтерв’ю.

За свої заклики до ненасильства вона отримала безліч нагород, у тому числі звання «Жінка року» від громадського телеканалу ARD, нагороджена Civis Media Prize у 1995 році, орденом від турецького президента Сулеймана Деміреля того ж року. Також їй вручили орден за нагороди перед Північним Рейном-Вестфалією.

Як прем’єр-міністр Північного Рейну-Вестфалії Армін Лаше (ХДС) назвав Мевлюде Генч «найвражаючою жінкою», яку він коли-небудь зустрічав. А 2018 року федеральна земля заснувала медаль Мевлюде Генч. Її вручають тим, хто намагається зробити суспільство більш терпимим і хто прагне взаєморозуміння між людьми.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я