Підвищує імунітет і не лише: 7 фактів про користь грейпфрута

38

Джерело вітаміну С, клітковини, мінералів та антиоксидантів, грейпфрут – продукт, на який варто звернути увагу. Вважається, що грейпфрут допомагає у нормалізації ваги, покращує здоров’я шкіри та судин.

Грейпфрут, на відміну від решти цитрусової братії, має гіркоту, яка обумовлена ​​вмістом флавоноїду нарингіну. Він покращує еластичність судин, а також прискорює процеси травлення та обмін речовин. Головна відмінність грейпфрута від інших цитрусових – у речовині інозитол, яка перешкоджає накопиченню жирів, а також сприяє виведенню токсинів із печінки.

1. Може допомогти зменшити ризик розвитку діабету другого типу

Вживання грейпфрута може допомогти контролювати рівень інсуліну і, таким чином, знизити ймовірність розвитку інсулінорезистентності та діабету другого типу.

В одному дослідженні у випробуваних, які з’їдали половину свіжого грейпфруту перед їжею, значно знизився рівень інсуліну та резистентності до нього.

Грейпфрут має низький глікемічний індекс. Це означає, що він забезпечує організм поживними речовинами, але не чинить негативного впливу на рівень цукру.

Автори одного експерименту зазначають, що грейпфрут містить нарингін. За властивостями він схожий на інгібітор, який лікарі використовують для поліпшення толерантності до глюкози у людей з діабетом другого типу.

2. Сприяє нормалізації ваги

У грейпфруті багато клітковини, яка допомагає нормалізувати вагу: вона продовжує відчуття ситості, і за рахунок цього споживається менше калорій.

Одне дослідження, в якому брала участь 91 людина, яка страждає на ожиріння, показало: ті, хто з’їдав половину свіжого грейпфрута перед їжею, втрачали значно більше ваги, ніж ті, хто цього не робив. Учасники групи, які їли свіжі грейпфрути, знизили вагу в середньому на 1,6 кг за 12 тижнів. Ті, хто не їв фрукти, втратили близько 0,3 кг.

В інших експериментах виявили аналогічні ефекти зниження ваги. Наприклад, в учасників зменшувався розмір талії, коли вони їли щодня грейпфрут разом з іншими продуктами. Це не означає, що плід сам по собі призведе до зниження ваги, але може сприяти цьому процесу, якщо додати його до збалансованої дієти.

Читайте також:  Як правильно качати нижній прес — 3 найбільш ефективні вправи

3. Знижує ризик інсультів

Флавоноїди – рослинні сполуки, природні барвники, які є у фруктах, овочах, ягодах. Згідно з дослідженням Американської асоціації серця (AHA), вживання більшої кількості флавоноїдів може знизити ризик ішемічного інсульту серед жінок. Ризик цього захворювання був на 19% нижчим серед тих, у кого в раціоні була найбільша кількість цитрусових.

4. Позитивно впливає на тиск та здоров’я серця

Поєднання клітковини, калію, лікопіну, вітаміну С та холіну в грейпфруті може сприяти здоров’ю серця.

AHA рекомендує збільшувати кількість калію в раціоні та знижувати споживання солі. Це сприяє нормалізації артеріального тиску. За даними Міністерства сільського господарства США, один невеликий грейпфрут вагою близько 200 г містить 278 мг калію, що становить близько 6% щоденної потреби людини у цьому мінералі.

Дієта DASH, розроблена медичними працівниками для зниження артеріального тиску за допомогою дієтичних варіантів, включає грейпфрут як рекомендовану їжу.

5. Підвищує імунітет

У грейпфруті багато вітаміну С. Він має антиоксидантні властивості: захищає клітини від шкідливих бактерій та вірусів. Декілька досліджень показали, що вітамін С допомагає людям швидше одужати від застуди.

Інші вітаміни та мінерали, що містяться в грейпфруті, також допомагають підтримувати імунітет, включаючи вітамін А. Він може знизити запалення та ризик захворювання на інфекції.

Грейпфрут також містить невелику кількість вітамінів групи В, цинку, міді та заліза, які допомагають роботі імунної системи, підтримують цілісність шкіри, що діє як захисний бар’єр від інфекції.

6. Містить багато антиоксидантів

Антиоксиданти захищають клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами, які можуть запустити небажані процеси в організмі.

У грейпфруті містяться вітамін С, бета-каротин, лікопін, флаваноїди. Вони також впливають на здоров’я очей, знижують рівень холестерину та тиску.

Читайте також:  Конгрес США намагається захистити одностатеві шлюби

7. Може знизити ризик утворення каменів у нирках

Лимонна кислота, що міститься в грейпфруті, може ефективно запобігати утворенню каменів. Вона зв’язується з кальцієм у нирках та виводить його з організму. Також лимонна кислота має здатність збільшувати об’єм і рН сечі, створюючи середовище, менш сприятливе для утворення каменів у нирках.

Але грейпфрут має і протипоказання.

Якщо людина приймає статини, деякі психотропні препарати, блокатори кальцієвих каналів, перед вживанням грейпфрута йому краще проконсультуватися з лікарем. Цей плод має властивість пов’язувати ферменти, що може призвести до того, що медикаменти потраплять у кровотік з кишечника швидше, ніж зазвичай. Рівень ліків у крові буде вищим, ніж необхідно, що може спричинити небезпечні наслідки.

Оскільки у грейпфруті багато калію, його з обережністю мають їсти люди з інфекцією нирок. У цьому випадку виведення надлишку цього елемента буде обмежене, а передозування калію призводить до проблем зі здоров’ям.

Люди з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою можуть відчувати посилення печії та відрижки при вживанні грейпфрута, оскільки він дуже кислий.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я