Не дайте себе обдурити: жести, які видають брехуна

472

Міміка людини чудово видає обман. Тому знання про “секретні” м’язи стане вашою перевагою при спілкуванні з іншими людьми.

Згідно зі статистикою, кожна людина хоча б щодня бреше. Психологи стверджують, що брехня завжди проявляється невербально — через мікрорухи тіла, міміку та жести. Але як розпізнати, що вам кажуть неправду? Портал ELLE перерахував деякі ознаки. якими ви зможете зрозуміти, що ваш співрозмовник не зовсім з вами чесний.

Закриває рот рукою

Це один із тих жестів, який зберігається у дорослої людини з самого дитинства. Маленька дитина, яку батьки викрили в брехні, дуже часто інстинктивно підносить обидві руку до рота і сильно затискає ними рот. У голові спрацьовує сигнал — завадити поганим словам вирватися назовні чи знайти виправдання: «Я цього не говорив!» Цю звичку ми часто проносимо через усе життя. Дорослий обманщик може щільно прикрити рота рукою або тільки піднести до губ кілька пальців. Ці рухи свідчать — людина каже неправду. А от якщо співрозмовник прикриває рота рукою, коли кажете ви, він явно запідозрив у брехні вас.

Торкається носа

Продовження попереднього маневру: в останній момент обсмикнути себе і замість рота злегка доторкнутися до кінчика носа. А може, це синдром Піноккіо, яким хлопчика чи дівчинку залякували в дитинстві?

Третє повіку

Якщо ви думаєте, що в момент каяття чоловік тре очі, намагаючись стримати сльози, — ви помиляєтеся. Він нахабно бреше про те, де провів минулої ночі. І цей рух видає в ньому брехуна. Пояснення цьому досить просте: наш хитрий союзник — мозок — намагається уникнути відповідальності і уникнути погляду співрозмовника, звідси рефлекс — ми автоматично починаємо терти повіку. Ще одне фізіологічне пояснення: у брехунів звужуються зіниці, і тіло на автоматі хоче приховати це від сторонніх.

Читайте також:  Який розмір аліментів на дитину у Латвії?

Відводить очі

Багато вчених стверджують: якщо ви хочете зрозуміти, чи брешуть вам — треба зосередити на верхній частині обличчя, а саме — на очах, бровах та лобі опонента. Як правило, погляд співрозмовника буває дуже «промовистим». До речі, якщо під час розмови людина дивиться на вас, то веде очі вбік — це зовсім не означає, що він бреше. Можливо, він просто не може одночасно розвивати свою думку та спостерігати за тим, що відбувається.

Прикиньте, як довго це триває. Якщо він на вас не дивиться принаймні половину часу діалогу, це недобрий знак, варто почати сумніватися в його щирості. Як правило, якщо погляд спрямований вниз, це означає, що людина відчуває смуток, убік – огиду, вниз і вбік вину і сором.

Закочує очі

Очі – дзеркало душі. Ще одне підтвердження цього — рух очних яблук у момент розмови. Воно мало піддається свідомому контролю. Перш, ніж намагатися визначити по очах — бреше чи не бреше партнер, непогано б знати його звичну манеру поводитися при спілкуванні. Для початку можна зробити просту перевірку. Задайте йому нейтральне питання, на яке він, напевно, відповість без лукавства. Скажімо, що він сьогодні їв на сніданок? Коли ви зрозумієте, куди дивиться людина, вимовляючи правду, перейдіть до тієї теми, яка вас цікавить. Якщо при відповіді на просте запитання співрозмовник дивився вгору і вліво (відтворював відповідь з пам’яті), а при відповіді на вас, що цікавить вас, вгору і вправо, то це можлива ознака того, що правду ви не почули.

Часто моргає

Зазвичай будь-яка людина моргає із частотою 6–8 разів на хвилину, що не викликає жодних неприємних відчуттів у співрозмовників. Якщо ми намагаємося приховати свої думки та почуття від інших, то починаємо моргати частіше. Це мимовільна реакція, яка завжди супроводжує будь-яке емоційне збудження.

Читайте також:  Зіпсований сніданок: помилки, які роблять вівсянку несмачною

Розслабляє комір сорочки

Абсолютно кіношна замальовка: ком у горлі та розстебнутий комір сорочки. Вчені з’ясували, будь-яка людина, і особливо чоловік, відчуває брехню фізично. Вона викликає свербіж і неприємні відчуття в мімічних м’язах, і ми автоматично намагаємося почухати місце, щоб заспокоїти нерви. Найчастіше це відбувається в ситуації, коли брехня недосвідчений і впевнений, що його обман швидко розкусять. Інша зрадлива реакція організму – його «кидає в жар». У ошуканця виступають крапельки поту на шиї, коли він відчуває, що ви запідозрили недобре. Будьте напоготові. Той самий жест може вказувати і на агресію, що підступає — коли співрозмовник чимось сильно розсерджений і при цьому відтягує комірець від шиї, щоб охолодити її свіжим повітрям, і придушити гнів. Дивіться на ситуацію.

Чухає вухо

Ще одна підказка, що свербить – потирання мочки вуха, згинання вушної раковини або легкі почухування. Так мимоволі роблять люди, які змушені говорити неправду, але їм самим це не приносить ніякого задоволення. Ця модифікація жесту маленької дитини, яка затикає вуха, щоб не вислуховувати закидів батьків.

Тримає пальці чи предмети у роті

Так, згодні, звучить дивно, а виглядає безглуздо. Проте це одна з безглуздих звичок людей, які час від часу прибріхують. Є думка, що це наша спроба повернутися до безхмарного часу грудного віку, коли діти часто смокчуть пальці для заспокоєння. Роль «пальців» вже у дорослому віці можуть виконувати предмети: сигарети, ручки, душки окулярів… Неодмінно потрібна підтримка.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я