Статистика показує, що одна третина всіх вироблених продуктів харчування за рік не знаходить споживача і просто зникає. Буквально це означає, що 1,3 мл тонн їжі викидається у світі щорічно — велика цифра, яка дорого коштує навколишньому середовищу.
Не дивно, що багато еко-захисників та прихильників усвідомленого споживання активно виступають за різні альтернативні способи зберігання продуктів — наприклад, у замороженому стані. Але незважаючи на те, що цей спосіб унеможливлює додавання шкідливих хімікатів і багато в чому допомагає екології, деякі продукти краще споживати свіжими — тільки в такому стані вони будуть корисні організму і зможуть донести до нього максимум користі.
1. Томати
Томати дуже люблять сонячне світло і найшвидше встигають під його променями, зазначає Marieclaire. Зберігати цей овоч у холодильнику і тим більше заморожувати в морозильній камері точно не варто: у ньому він втратить більшу частину своїх корисних властивостей, а якщо куплені вами томати були ще й недозрілими, то краще відразу перекласти їх у освітлене місце з комфортною кімнатною температурою. виграють і овочі, і ваше здоров’я.
2. Мед
Це якраз той тип продукту, якому морозильна камера суворо протипоказана: під впливом холодних температур речовина меду частково переходить у кристалічний стан, а це великий мінус як для корисних властивостей самого меду, так і для вас: розмастити ласощі, що затверділи, навіть по гарячому тосту буде досить не просто.
3. Зелень
Всім відомо, що листя салату, петрушки, базиліка та будь-яких інших «салатних» інгредієнтів краще споживати у свіжому вигляді, причому зберігати їх слід зануреними в невелику кількість води стеблами вниз – так ви збережете активність їх вітамінного заряду та надасте велику послугу організму – особливо у зимовий сезон.
4. Диня
Сюди можна віднести кавун. Якщо ви заморожуєте їх, а потім розморожуєте, вони втрачають найкорисніше у своєму складі – свій сік. Так що в цьому випадку зберігання в морозильній камері втрачає сенс. Єдине, де воно може стати в нагоді, – це приготування смузі. Ви можете відразу закидати заморожені шматочки дині у блендер, і в цьому випадку вони втратять мінімум корисних властивостей.
5. Часник
З погляду смакових якостей часник може залишатися живішим за всіх живих у найрізноманітніших кліматичних умовах, але варто враховувати, що якщо помістити його в морозильну камеру, буде гірше не тільки йому, а й решті «мешканців» холодильника. Також відомо, що при мінусових температурах часник втрачає свої корисні властивості і псується набагато швидше. Найкраще зберігати його в сухому прохолодному місці на полиці: за правильних умов він буде служити вам вірою і правдою до 2 місяців.
.