Еволюція дерев стала причиною масового вимирання Землі

10

Вчені з Університету Пердью виявили причину серії масових вимирань, які сталися на Землі в девонському періоді 300 мільйонів років тому. Згідно з їхньою теорією, вони були пов’язані з еволюцією дерев. GSA Bulletin.

Вчені провели хімічний аналіз відкладень із дна давніх озер. Зразки збирали у різних частинах планети, зокрема у Шотландії та Гренландії. Результати вказали на коливання фосфору – рівень цієї речовини підвищувався, то знижувався. Також було виявлено сліди вологих та сухих кліматичних циклів.

Автори встановили, що коливання фосфору збіглися з еволюцією першого коріння дерев. У той час (370 мільйонів років тому) на планеті почали поширюватися археоптериси – перші дерева, у яких виросло листя і яке досягало висоти в 10 метрів.

Коріння дерев витягувало поживні речовини з навколишнього ґрунту. Активне зростання відбувалося під час вологих періодів. Під час посух дерева гинули і під час розкладання скидали ці речовини у воду.

В результаті земні водоймища отримали надлишок поживних речовин, що викликало масове зростання водоростей. Мікроорганізми почали швидко поглинати кисень. Дефіцит газу порушував екосистеми та приводив до масових вимирань.

З тих пір природа виробила природні механізми, що допомагають запобігти забрудненню від дерева, що гниє. Але процеси, схожі на девонські вимирання, стали відбуватися й у наші дні. У водоймища потрапляють насичені поживними речовинами стоки. В результаті в ряді районів спостерігається надмірне зростання водоростей і виникають «мертві», тобто майже позбавлені кисню зони.

Інше дослідження показало, що земні озера стрімко втрачають кисень. У прісних водоймах процес втрати кисню відбувається швидше, ніж у океанах.

.

Читайте також:  Майже третина видів птахів вимерла у Новій Зеландії після появи людини

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я