Заборона на вживання моркви при діабеті – помилкова і неправомірна. Одна морква середнього розміру містить близько 5 г вуглеводів, половина з яких є цукром – плюс, близько 3 г клітковини. Статистика показує, що використання продуктів з каротином пов’язані з зниженням ризику розвитку діабету.
Заборона на вживання моркви при діабеті – помилкова і неправомірна. Хоча у її складі справді міститься деяка кількість вуглеводів – далеко не в тому обсязі, щоб помітно підняти рівень цукру в крові. Зазвичай йдеться лише в 4-5 г засвоюваних вуглеводів на одну велику морквину.
Що особливо цікаво, дослідження показують наявність зв’язку між вживанням нутрієнтів, що містяться в моркві (переважно, бета- і альфа-каротинів) зі зниженням ризику розвитку цукрового діабету. Плюс, до складу входить і важлива для здоров’я клітковина.
Морква – як впливає цукор у крові?
Логіка, що стоїть в основі заборони моркви при діабеті, будується на тому, що до складу цього овоча входить не тільки клітковина, але і цукор. Хоча сира морква має досить низький глікемічний індекс (порядку 15 одиниць), після приготування цифра може підвищитися до 60 одиниць.
Однак факт того, що варена морква (особливо у вигляді потовченого пюре) здатна досить швидко підвищити рівень цукру в крові зовсім не означає, що вона це зробить – зрештою, кількість вуглеводів, що засвоюються, на порцію (“глікемічна навантаження”) вкрай невелика.
При вживанні однієї моркви середнього розміру (порядку 50-60 г) організм здатний засвоїти близько 5 г вуглеводів – лише половина з яких є цукром. Важливо й те, що морква належить до овочів із низьким вмістом крохмалю – що вітається при діабеті.
Склад вуглеводів
До складу 100 г моркви (приблизно 2 моркви середнього розміру) входить близько 10 г вуглеводів: половина з них є цукром (глюкоза та сахароза), половина – крохмалем.
Щодо вмісту клітковини, то цифра може досягати 25-30% від загальної маси моркви – до 2-3 г на одну штуку. Вміст білків та жирів – менше 1 г на 100 г.
Профіль клітковини в моркві – в основному водорозчинний пектин, а також невелика кількість водонерозчинної целюлози.
Дослідження
Опубліковане в 2015 році дослідження, яке полягало в аналізі здоров’я 35 тис осіб, показало, що вживання продуктів харчування з вмістом каротиноїдів (переважно -каротину та -каротину) знижує ризик розвитку цукрового діабету.
Нагадаємо, що при попаданні в організм каротиноїди є джерелом для синтезу вітаміну А – важливого антиоксиданту. Помаранчевий колір моркви, у свою чергу, безпосередньо зумовлений високим вмістом цілого ряду різних каротиноїдів.
Що ще містить морква?
Крім вмісту каротиноїдів (що трансформуються тілом у вітамін А) до складу моркви входять також вітамін К1, біотин, калій та кілька типів натуральних антиоксидантів.
Серед входять до складу моркви фітонутрієнтів можна назвати лютеїн, лікопін, поліацетилени і антоціани — кожен із яких здатний впливати на організм людини.
Морквяний сік – плюси та мінуси
Необхідно зазначити, що згадки користі моркви за наявності цукрового діабету не поширюються на морквяний сік чи морквяне пюре.
У середньому велика склянка натурального морквяного соку містить близько 20-25 г вуглеводів – половина з яких є цукром або іншими видами швидких вуглеводів.
Глікемічний індекс морквяного соку – близько 40-45 одиниць.
Рекомендації харчування при діабеті
Зрештою, морква може вважатися корисним продуктом за наявності діабету – за рахунок низького вмісту вуглеводів та наявності клітковини.
Що особливо важливо, морква є некрохмальним овочом – на відміну від картоплі, тыкви та кукурудзи.
Для уточнення протипоказано проконсультуйтеся зі спеціалістом.
Заборона на вживання моркви при діабеті – помилкова і неправомірна. Одна морква середнього розміру містить близько 5 г вуглеводів, половина з яких є цукром – плюс, близько 3 г клітковини. Статистика показує, що використання продуктів з каротином пов’язані з зниженням ризику розвитку діабету.