Креветки та інші морепродукти – важливе джерело омега-3 жирів. Рекомендації харчування при діабеті наголошують на важливості вживання подібної їжі як мінімум двічі на тиждень — проте захоплюватися також не варто, оскільки креветки можуть містити мікропластик.
Дослідження показують, що вживання містять омега-3 морепродуктів і жирної риби за наявності цукрового діабету підвищує рівень циркулюючого в крові адипонектину – гормону, необхідного організму для синтезу інсуліну.
Однак деякі види креветок і раків можуть містити вуглеводи — не кажучи про те, що будь-які тварини містять холестерин, вживання якого може вимагати контролю. У матеріалі нижче знаємо, чи допустимо їсти креветки при діабеті — і на кето дієті.
Скільки вуглеводів у креветках?
Відразу обмовимося, що хоча деякі види креветок можуть містити вуглеводи, йдеться про вкрай невеликі цифри — близько 0.2 г на 100 г (після приготування). Така їжа є низьковуглеводною, та її глікемічний індекс становить менше 50 одиниць.
Істотна частка від сухої ваги креветок посідає білок з високим відсотком засвоєння — в 100 г приготовлених креветок міститься до 24 г протеїну і близько 1 г жирів. Причому, третина цих жирів посідає омега-3 жирні кислоти.
Що стосується вмісту мінералів, то в порівнянні з яловичиною, креветки можуть містити в 4 рази більше цинку та в 5 разів більше заліза. І, що важливо, вони входять до списку їжі, що натурально містить йод — оскільки вони отримують його безпосередньо під час зростання.
Вміст холестерину
Хоча креветки, як і багато інших тваринних продуктів харчування, містять досить високу кількість холестерину, воно порівняно із вмістом холестерину в курячих яйцях — 100 г креветок, як і 1 яйце, містять близько 180-200 мг цієї речовини.
Тобто вживання невеликої порції креветок 1-2 рази на тиждень зазвичай вважається допустимим навіть для людей, які пильно стежать за ліпідними параметрами крові — якщо інше не рекомендовано лікарем.
Морепродукти при діабеті
Типові рекомендації харчування для людей з наявністю діабету наголошують на необхідності вживання риби та морепродуктів хоча б 2 рази на тиждень.
Це важливо за рахунок наявності у складі морепродуктів омега-3 жирних кислот, що рідко зустрічаються у звичайній їжі (і практично відсутні у м’ясі).
Наукові дані говорять про те, що регулярне вживання жирної риби та морепродуктів підвищує рівень адипонектину — гормону, необхідного організму для синтезу інсуліну.
Астаксантин – пігмент червоного кольору
До складу креветок входить астаксантин – природний пігмент, що формує червоне забарвлення корпусу. Вперше він був виділений 1938 року з омарів; також зустрічається в лососевих рибах, сьомзі та форелі.
Структурно астаксантин близький до бета-каротину (що перетворюється в процесі травлення на вітамін А) – тобто, це каротиноїд та антиоксидант.
Дослідження впливу астаксантину на здоров’я показують потенціал для боротьби з вільними радикалами та для покращення роботи серцево-судинної системи (включаючи мозок).
Креветки при діабеті – можливі мінуси
Перш за все нагадаємо, що креветки – один з 8 харчових алергенів, що найчастіше зустрічаються, провокують неадекватну відповідь імунної системи людини.
Якщо ви не впевнені, чи схильні ви алергії на морепродукти, при першому вживанні креветок в їжу використовуйте мінімальну кількість – уважно стежачи за реакцією організму.
Забруднення мікропластиком
Опубліковане в 2021 дослідження показало, що всі протестовані вченими зразки креветок містили частинки мікропластику – потрапили в них у процесі поїдання їжі, забрудненої морським сміттям.
Розмір частинок виявленого мікропластика становив 100-250 нанометрів – що у 100 разів менше, ніж товщина людського волосся.
Хоча обсяг наявної інформації не дозволяє давати конкретні рекомендації — мабуть, не варто надмірно зловживати морепродуктами.
Висновок
Креветки та інші морепродукти – важливе джерело омега-3 жирів. Рекомендації харчування при діабеті наголошують на важливості вживання подібної їжі як мінімум двічі на тиждень — проте захоплюватися також не варто, оскільки креветки можуть містити мікропластик.