Що з борошняного можна їсти за цукрового діабету — і яка випічка допустима?

3946
борошно

Наявність діабету не вимагає повної відмови від борошняного – але має на увазі строгий контроль за розміром порції та складом конкретної випічки. Зокрема, вживання цільнозернового хліба з додаванням горіхів та насіння може вважатися корисним – покращуючи параметри здоров’я за рахунок наявності клітковини та мінералів.

Коротка відповідь на запитання, чи можна вживати борошняне при діабеті — так, припустимо. Проте суть, як завжди, у деталях. Звісно, необхідно враховувати обсяги порцій — зрештою, діабет не забороняє продукти, лише обмежує кількість вуглеводів.

Крім цього, критичну роль відіграє тип інгредієнтів — якщо від солодкої випічки на основі цукру і пшеничного борошна вищого ґатунку краще відмовитися, то невелика кількість цільнозернового хліба (з додаванням висівок чи насіння) цілком допустима у харчуванні при цукровому діабеті.

Борошно при діабеті

Борошно – це лише форма обробки зернових, що передбачає перемелювання. Оскільки до зернових відноситься не тільки пшениця, але також вівсянка, перловка, рис, кукурудза і навіть гречка — доступні відповідні види борошна, з яких можна робити випічку.

хліб

Наукові дослідження свідчать, що наявність клітковини в харчуванні при діабеті покращує здатність організму контролювати рівень глюкози в крові – при цьому, клітковина цілком може входити до складу цільнозернових борошняних виробів.

Особливу користь несуть розчинні види клітковини, що містяться в пшеничних висівках, а також у вівсяних і житніх зернах – у шлунку вони перетворюються на гель, що служить харчуванням для корисної мікрофлори кишечника. Процес випічки не змінює кількість цієї клітковини у складі.

Допустима доза вуглеводів

Найчастіше йдеться про те, що наявність діабету має на увазі обмеження вуглеводів до цифри близько 25-40 г у кожен із трьох основних прийомів їжі – тоді як тип вуглеводів можна змінюватись.

Читайте також:  3 рецепти - малосольних огірків

Теоретично, якщо більшість цих вуглеводів є овочами з високим вмістом клітковини — допустимо вживання невеликої кількості борошняного.

Однак, як завжди, дані норми актуальні лише в тому випадку, якщо вони не суперечать рекомендаціям вашого лікаря. У деяких випадках потрібно більш суворе скорочення вуглеводів.

Солодка випічка – що у складі?

Типові інгредієнти солодкої випічки – цукор, біле пшеничне борошно та жир (вершкове масло або маргарин). Фактично, подібний склад забезпечує максимальний глікемічний індекс – більшість калорій припадають на швидкі вуглеводи, що практично миттєво перетворюються тілом на глюкозу.

хліб

Власне, заборона борошняного при діабеті має на увазі саме солодку випічку — проте вона повинна вживатися з обережністю і цілком здоровими людьми, не кажучи вже про тих, хто має проблеми з виробленням інсуліну або спостерігається підвищений рівень цукру в крові.

Солодкі борошняні вироби – КБЖУ на 100 г

  • калорійність – 350-400 ккал
  • білки – 5-7 г
  • жири – близько 20 г
  • вуглеводи – 45-50 г
  • з них клітковина – 1-3 г

Млинці та оладки

Ще одна проблема борошняного – високий вміст жиру. У більшості випадків випічка або включає масло в складі або вимагає обсмажування в досить великій кількості жиру.

Наприклад, смачні млинці практично неможливо приготувати без додавання цукру і без використання вершкового масла – тоді як обидва ці інгредієнти не рекомендуються при діабеті.

З іншого боку, ви можете спробувати приготувати вівсяноблін, що містить виключно вівсяні пластівці та яйця. Його глікемічний індекс суттєво нижчий.

Цільнозерновий хліб при діабеті

Чим більше перемелених висівок (тобто клітковини у вигляді зернової оболонки) містить борошно — тим нижчий її глікемічний індекс. Найчастіше рецептура дозволяє замінити не менше 30-50% рафінованого пшеничного борошна вищого ґатунку на цільнозернове – або на борошно з інших зернових.

Читайте також:  Червона ікра при цукровому діабеті – за та проти. Чи можна її вживати?

хліб

Види хліба, склад вуглеводів та клітковини (на 100 г):

  • солодкий хліб і випічка – 46 г вуглеводів (з них 3 г клітковина та 11 г цукру)
  • білий хліб – 49 г вуглеводів (з них 3 г клітковина та 5 г цукор)
  • житній хліб – 48 г вуглеводів (з них 6 г клітковина та 4 г цукор)
  • цільнозерновий хліб – 43 г вуглеводів (з них 7 г клітковина та 6 г цукор)

Яке насіння можна додавати?

Включення до складу цільнозернового хліба перемеленого насіння не тільки знижує глікемічний індекс (за рахунок збільшення кількості клітковини) — а й є джерелом корисних нутрієнтів:

  1. Насіння чіа – містить велику кількість аргініну, що регулює роботу кровоносної системи; дослідження показують користь для зниження рівня холестерину.
  2. Лляне насіння містить фітоестрогени, що може бути корисним як для жінок (особливо, після 50 років), так і для чоловіків (знижуючи ризик розвитку деяких форм раку).
  3. Насіння гарбуза – простий і доступний продукт, багатий на залізо та інші мінерали; при регулярному вживанні може покращувати чутливість тканин до інсуліну.

Практичні поради

Найкращим способом безпечно вживати борошняне при діабеті – випікати його самостійно із відомої вам кількості інгредієнтів. У цьому випадку ви можете розрахувати точну кількість вуглеводів на порцію і не побоюватися вмісту цукру.

Згадаємо і те, що подібна випічка може містити не лише борошно — а й перемелені горіхи (наприклад, мигдаль чи нут). Існує безліч досліджень, які говорять про те, що вживання горіхів при цукровому діабеті покращує параметри здоров’я.

Висновок

Наявність діабету не вимагає повної відмови від борошняного – але має на увазі строгий контроль за розміром порції та складом конкретної випічки. Зокрема, вживання цільнозернового хліба з додаванням горіхів та насіння може вважатися корисним – покращуючи параметри здоров’я за рахунок наявності клітковини та мінералів.

Читайте також:  Ваші гості попросять рецепт: новорічний салат з апельсином та куркою

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я