Мету 2017 року пройдено з великим відривом

20

У багатьох європейських країнах громадяни можуть здійснювати значну частину своїх контактів із владою в режимі он-лайн. Німеччини ще багато треба надолужити.

Цифровізація держпослуг: мету 2017 року пройдено з великим відривом

У майбутньому громадяни повинні мати можливість користуватися великою кількістю послуг державних органів у режимі онлайн – проте проект нового закону про цифровізацію адміністрації, підготовлений федеральним міністром внутрішніх справ Ненсі Фезер (СДПН), не передбачає терміну його реалізації. Тепер це закликає до дії партнерів із коаліції – «зелених» та ВДП.

«Пропозиції, які містяться в поточному проекті закону про доступ до інтернету 2.0, спрямовані у правильному напрямку, але у двох місцях я бачу явну потребу у покращенні», – сказав політик Місбах Хан (зелені) в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur.

«Необхідний тиск із боку відповідальних осіб».

Вона сказала, що не дуже добре, що у поданому проекті не вказано терміну реалізації. Член парламенту від «зелених» наголосив: «Нам необхідний тиск з боку відповідальних осіб на федеральному, штатному та місцевому рівнях, без якого ми не зможемо рухатися вперед досить швидко».

За її словами, наприклад, можна було б уявити законне право на онлайн-доступ до адміністративних послуг з певного моменту часу. Це дозволить підвищити відповідальність відповідальних осіб. Для громадян та підприємств, а також для державних органів, на які покладено реалізацію, буде забезпечено правову визначеність.

Експерт ВДП з цифрових технологій Фолькер Реддер не дуже вірить у загальний термін, до якого всі важливі послуги – від дитячої допомоги до заявок на будівництво – мають бути доступні онлайн. Однак, на його думку, це необхідно для окремих служб. Реддер сказав dpa: «Я не хочу беззубих термінів у законі про доступ до Інтернету 2.0. Я хочу говорити конкретно про те, які послуги мають бути доступні громадянам і коли саме». Для цього, за його словами, також потрібні санкції». Вона має «хворіти», якщо державний сектор не виконує своїх зобов’язань щодо цифровізації.

Читайте також:  Дебати про обмеження на в'їзд

Ціль 2017 року пройдена з великим відривом

У федерального уряду та урядів штатів було п’ять років на переведення своїх послуг у цифровий формат. Закон про онлайн-доступ (OZG), який був прийнятий Бундестагом у серпні 2017 року, мав служити цій меті. Він дав землям час до кінця 2022 року, щоб запропонувати всі 575 адміністративних послуг у режимі он-лайн. Але гол був пропущений із великим відривом. Щоб просунути оцифрування, OZG 2.0 тепер покликаний виправити ситуацію. Проект Міністерства внутрішніх справ передбачає виключення «періоду реалізації ОЗГ на користь ще не регламентованого встановлення пріоритетів та супутньої оцінки».

Щоб заяви більше не потрібно було підписувати на папері, посвідчення особи онлайн використовуватиметься в «обліковому записі громадянина», через який здійснюватиметься зв’язок між приватними особами та адміністрацією. Для компаній все має регулюватись по-різному. Їхні облікові записи користувачів називаються «обліковими записами організації». Сертифікат Elster, який необхідний для онлайн-ідентифікації в податковій службі, має служити заміною підпису.

Цільова реклама також відсутня

Для Місбаха Хана онлайн-функція посвідчення особистості є доказом того, що ми в Німеччині цілком здатні розвивати інноваційні технології. Той факт, що багато хто ще не скористався цією опцією, яка також відповідає високим стандартам захисту даних, пояснюється ще й тим, що поки що не так багато адміністративних послуг, для яких вона може бути використана. Крім того, його не було належним чином розрекламовано.

За даними Федерального міністерства внутрішніх справ, до кінця 2021 року онлайн-картки було активовано приблизно на 51,2 мільйона посвідчень особи. У 2022 році ця функція використовувалася в середньому не менше ніж у 5,32 мільйонів транзакцій.

Використання облікового запису громадянина має бути добровільним для користувачів. Щоб уникнути плутанини та надати користувачам універсальну програму, у проекті йдеться: «Додаткові облікові записи громадян, що належать державі, не будуть дозволені в мережі порталу».

Читайте також:  Нетаньяху та Шольц відвідали меморіальний комплекс Голокосту

«Необхідно домогтися більшої централізації»

Другий пункт критики Хана полягає в тому, що проект не приділяє достатньої уваги тому, щоб програми, які розробляються окремими федеральними землями за принципом “один за всіх”, були засновані на відкритому коді. Це, однак, є необхідною умовою для того, щоб вони могли бути використані та змінені безкоштовно для інших земель.

Більше того, новий закон може стати лише будівельним блоком, «щоб Німеччина наздогнала Німеччину в оцифровці». Вона не працюватиме без реорганізації обов’язків. «Ми маємо домогтися більшої централізації при оцифруванні», – каже Реддер. Як і раніше, «надто багато гравців, які мають право голосу і тим самим надзвичайно уповільнюють процес».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я