Маріон Котійяр та інші французькі зірки відрізали волосся на підтримку іранок

42

З середини вересня в Ірані тривають масові протести проти державного устрою, уряду та репресивних стандартів зовнішнього вигляду жінок. Іранські жінки не лише виступили з промовистими гаслами, а й публічно почали спалювати свої хіджаби і навіть демонстративно обрізати волосся. До подібної акції приєдналися й світові знаменитості. Так, Маріон Котійяр та Жюльєт Бінош, знамениті французькі актриси, висловили солідарність з іранськими жінками, вкоротивши свої локони на відео.

Масові протести в Ірані

Іран, та й увесь світ, потрясла новина про 22-річну Махсе Аміні. Дівчину затримали на вулиці за неналежне носіння хіджабу, а пізніше в новинах повідомили, що Махси більше немає. Її камінням забив іранський наглядовий патруль. Дівчина кілька днів була в комі і видертися не змогла. Звичайно, справу спробували зам’яти, оголосивши, що Махса мала проблеми зі здоров’ям. Проте гнів громадськості вже не зупинити. Після історії з Махсою Аміні в Ірані почалися масові протести, до яких приєдналися люди по всьому світу.

Як розповіла іранка Файзех Афшан, яка зараз мешкає в Італії, жінки почали демонстративно стригти волосся, щоб висловити свій протест. В іранській культурі стрижене волосся – символ жалоби та печалі. Але водночас це потужна демонстрація невдоволення, опору та обурення. «Ми хочемо показати, що нам байдужі їхні стандарти, їх визначення краси або їхня думка про те, якими на вигляд ми маємо бути»– ділиться Файзех Афшан.

Маріон Котійяр та Жюльєт Бінош підтримали іранських жінок.

Французькі знаменитості, зокрема Маріон Котійяр та Жюльєт Бінош, приєдналися до акції під хештегом «Волоси за свободу». На сторінках Жюльєт і Маріон в Інстаграмі з’явилися відео, на яких жінки стрижуть волосся самі собі. Укоротили свої локони і Котіяр з Біношем.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від @marioncotillard

«Для сміливих жінок та чоловіків Ірану, які змінюють світ прямо зараз, виборюючи свободу. Ми підтримуємо вас. Ми поруч із вами», – написала Маріон Котійяр у публікації. Також вона розповіла історію Махси Аміні, яка розплатилася життям за те, що показала кілька пасм свого волоссяне сховавши їх під хіджабом. «Їхня битва наша. Та, яку ми повинні очолити заради більш справедливого та вільного світу»– уклала у пості Маріон Котійяр.

Читайте також:  Понад 500 загиблих під час протестів в Ірані

Актрис багато хто підтримав у коментарях. Але водночас чимало людей висловилися скептично про акцію, у якій взяли участь знаменитості. Дехто наголосив, що подібні дії навряд чи чимось допоможуть жінкам в Ірані. Інші ж підкреслили, що актриси відрізали собі зовсім мало волосся і це лише гра на публіку. Якось мляво. Лише показуха, мовляв, ми стурбовані. Зрізати кінчики волосся прямо протест. Хто їхню підтримку побачить в Ірані?» – пишуть коментатори. З іншого боку, що більше у світі говоритимуть про проблему, то швидше вона вирішиться.

А як ти оцінюєш вчинок французьких знаменитостей?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я