Лютці: рейнський символ кліматичного руху

24

Дежа вю в рейнському районі видобутку бурого вугілля: за кілька років після подій навколо лісу Хамбах знову назріває запеклий конфлікт між владою та кліматичними активістами.

 

Фотографії подій схожі. У 2018 році активісти в масках і поліцейські в касках кілька тижнів боролися один з одним у Хамбахер Форст. Людських осіб майже не було видно. Цього тижня схожі сцени можна було спостерігати біля села Лютцерат: Були бійки з поліцією, активісти кидали пляшки та петарди. На задньому плані знову вимальовувалися величезні екскаватори, схожі на роботів-динозаврів із фільму «Зоряні війни». Відчуття «дежа вю» після спокійних чотирьох років: Хамбі та Лютці – рейнський символ кліматичного руху.

Хамбі та Лютці – рейнський символ кліматичного руху

Ліс Хамбах був запланований до вирубки в 2018 році, щоб енергетична компанія RWE могла видобувати буре вугілля, що знаходиться під ним. Загроза знищення стародавнього лісу із 30-метровими гігантськими деревами викликала масовий опір. Поліції знадобилося багато тижнів та мільйони євро, щоб розібрати 86 будиночків на деревах та розбиті під ними табори.

Молодий журналіст загинув, проломивши дошки підвісного мосту між двома будинками на деревах та впавши з висоти 15 метрів. Коли розчищення було майже завершено, ухвала суду тимчасово заборонила розчищення. Ліс стоїть і сьогодні. «Хамбі залишається» – таким було гасло активістів, і вони здобули перемогу.

Лютцерат: все повторюється

Тепер вся гра, схоже, починається заново за кілька кілометрів звідси. І знову мета – заволодіти вугіллям, тільки цього разу зверху не ліс, а покинуте село – село насправді вже надто багато, йдеться лише про кілька колишніх ферм та будинків. Земля та будівлі належать енергетичній компанії RWE, усі споконвічні жителі поїхали. Натомість, за оцінками, туди переїхали 130 активістів. Вони називають це місце “Лютці”. Від Хамбі до Лютці: рейнський символ кліматичного руху – кажуть активісти.

Читайте також:  Уряд не зміг інвестувати в освіту

RWE і уряд землі Північний Рейн-Вестфалія стверджують, що вугілля, що лежить тут, абсолютно необхідне для забезпечення енергопостачання. Активісти, такі як Луїза Нойбауер, заперечують це: «Вугілля під Лютцератом не потрібне для енергетичної безпеки в умовах кризи», – написала вона у Твіттері. “Про це свідчать звіти незалежних експертів”. Дані RWE про протилежне є «явно хибними».

Що змінилося за 4 роки

Серйозною відмінністю конфлікту навколо лісу Хамбах є те, що зелені зараз перебувають в уряді штату. У 2018 році вони ще критикували міністра внутрішніх справ Північного Рейну Герберта Ройля (ХДС) і провели невелику партійну конференцію на узліссі, але тепер вони в одному човні. «Виселення – болісний, але, на жаль, необхідний крок», – заявила нещодавно в інтерв’ю газеті Deutsche Presse-Agentur міністр економіки та захисту клімату «зелених» Мона Нойбаур.

Вона захищає знесення Лютцерата тим, що для цього поетапну відмову від вугілля було перенесено на вісім років уперед – з 2038 на 2030 рік, і п’ять інших сіл у рейнській зоні видобутку бурого вугілля буде врятовано від знищення. Активісти заперечують, що до 2030 року буде спалено стільки вугілля, що раніше відмова від нього нічого не дасть.

«Поліція тільки виконує – рішення ухвалюють інші»

Як і 2018 року, за конфлікт доведеться платити поліції. «Я хотів би, щоб виселення Лютцерату вдалося уникнути», – написав начальник поліції Ахена Дірк Вайнспах у листі до активістів. Він також поділяє занепокоєння щодо подальшого глобального потепління і того, що станеться, якщо не буде досягнуто мети 1,5 градуса, узгодженої в рамках міжнародного права. Але поліція лише виконує – рішення ухвалюють інші.

Антьє Гротхус вже майже 20 років є активісткою боротьби з вугіллям на рейнському кар’єрі, а з травня минулого року – членом парламенту штату від партії зелених. Вона бачить переконливішу правову основу для зносу Лютцерату, ніж для евакуації лісу Хамбах, яка була виправдана урядом землі лише тим, що будинки на деревах не мали протипожежного захисту.

Читайте також:  Шольц проводить переговори з Лінднером щодо федерального бюджету

Для евакуації буде задіяно понад 1000 співробітників поліції

Тоді адміністративний суд Кельна ухвалив, що це був привід і, отже, виселення незаконне. На відміну від цього, останній фермер із Лютцерату, на жаль, програв свій позов, сказав Гротус агентству dpa. Проте вона проти виселення. “Я вважаю, що покладів вугілля за межами Лютцерату вистачить на найближчі кілька років”, – сказала вона.

Гротус благає зробити паузу. «Я завжди виступаю за те, щоб зустрічати одне одного як людей. Але це не стосується виселення. Образи ворогів стикаються – з одного боку, активісти, з іншого – поліція».

Виселення за участю понад 1000 поліцейських оголошено на середину місяця. Наступного вівторка 10 січня голова району Хайнсберг Стефан Пуш знову приїде до Еркеленца, міста, до якого належить Лютцерат. Наступного дня теоретично все може розпочатися, але точну дату ще не оголошено.

Порівняно із захисниками «Хамбі», які у 2018 році з’їхалися з усієї Європи, жителі «Лютці» вважаються менш войовничими. Їх переважно належать до середнього класу.

Типовим представником, мабуть, є Мартен Райсс, який у листопаді на очах більш ніж десяти мільйонів глядачів став королем змагань на шоу Томаса Готтшалка і надав свій виграш у розпорядження Лютцерата. У програмі «Stern TV» він відповів на запитання, чи протистоятиме він поліції за допомогою фізичного насильства: «Що означає насильство? Чи є сидячий страйк насильством? Це безперечно те, з чим я згоден».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я