Лукашенка не було на церемонії: спекуляції на тему здоров’я

21

Який стан здоров’я білоруського правителя? Вперше за 29 років Лукашенко залишається осторонь державної урочистості. Ще раніше його самопочуття викликало спекуляції.

 

Лукашенка не було на церемонії: спекуляції на тему здоров’я

Вперше за 29 років правитель колишньої радянської республіки Білорусь Олександр Лукашенко був відсутній на церемонії відзначення Дня прапора. Той факт, що на помпезному державному святі 68-річного президента було представлено главою уряду Романом Головченком, спонукав спекуляції про стан здоров’я Лукашенка. Державне телебачення вже кілька днів не показувало жодної актуальної фотографії політика, хоч у день святкування було зачитано вітання. Раніше ЗМІ сусідньої України повідомили, що Лукашенка було доставлено до лікарні.

Лукашенка, якого часто називають останнім диктатором Європи, минулого вівторка був присутній на військовому параді у Москві на честь перемоги радянської армії над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні. У той же час, перебуваючи там, він виглядав помітно млявим і залишив святкування Дня Перемоги 9 травня раніше. З офісу президента у Мінську поки що не надходило жодних заяв про його стан.

Опозиційний політик: «Лукашенко дуже серйозно хворий».

Опозиційний політик Павло Латушко, який живе у вигнанні в ЄС і сам колись входив до мінського уряду як міністр культури, заявив у п’ятницю, що Лукашенко «очевидно, дуже серйозно хворий». Від колишнього образу сильного лідера нічого не лишилося. Лукашенко знову оголосив себе переможцем у 2020 році на спірних президентських виборах та придушив протести проти результатів голосування.

«Він уже не може пройти навіть кілька сотень метрів, не може вимовляти промови, не може навіть прямо стояти на трибунах, хитаючись від слабкості», – сказав Латушко. «Державне телебачення безпорадне і вже не знає, що говорити чи показувати».

Читайте також:  Війна в Україні: Зеленський вимагає винищувачів

Як авторитарний правитель Лукашенко є центральним вузлом політичного життя Білорусі. При цьому своїм перебуванням на посаді у 2020 році він був зобов’язаний насамперед підтримці президента Росії Володимира Путіна. З того часу Білорусь перебуває у більшій економічній та фінансовій залежності від Росії, ніж будь-коли раніше. Мінськ також підтримує Москву у війні в Україні, поступаючись білоруським територіям російським військам для нападів на сусідню країну.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я