Більше місця в корівнику, більше ясності при купівлі м’яса, надійні гроші для фермерів: Цього року планується запровадити низку елементів для реструктуризації тваринництва у напрямку вищих стандартів.
Але напередодні сільськогосподарського ярмарку “Зелений тиждень” все більше критики лунає на адресу планів федерального міністра Цема Оздеміра (Зелені). «Відколи пропозиції лягли на стіл, справи в секторі пішли вгору», – сказав президент фермерів Йоахім Руквід про умови майбутньої програми підтримки. У Бундестазі концепція логотипу державного фермерського господарства для м’яса буде піддана експертній перевірці.
Коаліція «Світлофор» хоче відсунути зміни із спочатку одним мільярдом євро до 2026 року, щоб фермери не залишилися без додаткових витрат. Однак перші ключові пункти наразі зустрічають рішучий протест. “Це не програма щодо забезпечення майбутнього Німеччини як місця ведення бізнесу”, – заявив президент фермерів Йоахім Руквід газеті Deutsche Presse-Agentur. «Це програма, яка дорівнює демонтажу». Чітке послання: «Так – більше піклування про тварин». Це те, що хочуть зробити тваринники. Вони просто не можуть це зробити з тим, що є на столі».
Згідно з планами міністерства, спочатку гроші зможуть отримати свинарі. Перевагу отримають господарства, стандарти яких значно вищі за обов’язкові законодавчі вимоги. Фінансування має бути надане на «безпечні для тварин та навколишнього середовища» нові будівлі та переобладнання стайні, а також на поточні додаткові витрати, пов’язані з покращенням утримання тварин.
Зміни у потрібних планах
Руквід критикує: «Є плани запровадити верхні межі субсидії, наприклад, до 3000 відгодівельних свиней, що продаються на рік. Це виключає більшість ферм, які утримуватимуть свиней у майбутньому». Тому що якщо ви хочете економічно обґрунтовано вести відгодівлю свиней, вам потрібно близько 1500 лежачих місць, щоб мати змогу фінансувати одного працівника. «При приблизно 2,7 відгодівельних циклах на рік виходить понад 4000 голів свиней. Те, що мені потрібно щодо управління бізнесом, це вже буде виключено».
Президент фермерів закликав внести зміни до цих планів. «Інакше тенденція до переселення за кордон, яка вже є, посилиться». За його словами, за десять років поголів’я свиней у Німеччині скоротилося на 5,8 мільйона тварин, тоді як в Іспанії їх побільшало на 7,4 мільйона. «Якщо ми продовжуватимемо в тому ж дусі, ми станемо країною-імпортером, а цього не може бути». Ситуація у будь-якому разі критична, навіть незважаючи на те, що ціни знову зросли. “Але раніше вони були настільки катастрофічними, що багато ферм вже були змушені реагувати”, – сказав Руквід. Минулого року, за його словами, було втрачено ще 1900 ферм, тож у Німеччині залишилося 16 900 свинарських господарств.
Додатковий тиск виникає тому, що багато клієнтів супермаркетів купують найдешевші товари через високу інфляцію. Це також впливає на підтримувану промисловістю Initiative Tierwohl (Ініціативу з благополуччя тварин), яка винагороджує тваринників за певні вищі стандарти. В результаті м’ясо, призначене для захисту тварин, уже не продається так, як раніше пояснив Руквід. Тому ініціатива пропонує свинарям зберегти свій статус, але не виробляти продукцію за таких умов протягом певного періоду часу. «Фермери дуже засмучені», – сказав Руквід. Вони хотіли продовжувати працювати відповідно до критеріїв «Ініціативи захисту тварин». “Тільки якщо більше немає цінової надбавки, це економічно недоцільно”.
М’ясо з-за кордону може маркуватися добровільно
Зміни у стайні – це також тема галузевої виставки «Зелений тиждень», яка цієї п’ятниці знову відкриває свої двері в Берліні після перерви в роботі «Корони». Одним із важелів для забезпечення більшого благополуччя тварин має стати логотип, на якому обов’язково вказується тип тваринництва. Оздемір хоче запустити цього року, зробивши перший крок до появи на ринку свіжої свинини. Планується система з п’ятьма категоріями при відгодівлі: від мінімального правового стандарту в корівнику до органічного. М’ясо з-за кордону може маркуватися добровільно.
Цього понеділка концепція буде представлена на експертне слухання до сільськогосподарського комітету Бундестагу. Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (Робоча група фермерів) вітала факт початку реалізації. Однак у своїй письмовій заяві вона піддала критиці той факт, що проста класифікація тваринницьких господарств за певними категоріями не створить стимулу для перекладу стайні на більш відповідні для даного виду тварин системи утримання. Крім того, маркування охоплює лише близько 60 відсотків життя свині, оскільки вміст свиноматки та вирощування поросят ще не враховуються. Окремий органічний рівень не буде корисним, оскільки він припускає, що тварини можуть утримуватися лише відповідно до найвищих стандартів.
Асоціація захисту тварин Pro Vieh розкритикувала проект за те, що він загрожує упустити можливості. Важливі для благополуччя свиней критерії, такі як солома і природний грунт, або достатня кількість матеріалу для того, щоб зайняти тварин і годувати їх, залишаться поза увагою навіть за більш високих форм господарювання.