Харчова алергія – це індивідуальна реакція нашого організму на речовину або складову частину, яка входить в основу продуктів харчування. Алергія на харчові продукти може бути як у новонародженого, так і в дорослої людини, все залежить від імунологічної, неімунологічної особливості організму або від їхньої комбінації.
Причини харчової алергії
В основі прояву алергічної реакції на продукти харчування лежать такі причини:
- порушення обміну речовин – відсутність необхідного ферменту, який є основним у розщепленні поживних речовин;
- недотримання правил харчування під час вагітності – зловживання рибою, домашніми молочними продуктами;
- порушення дієти в період лактації;
- порушення щоденного прийому їжі, відсутність регулярного харчування, часте вживання смаженої, жирної, гострої їжі та
- продуктів швидкого харчування.
Основні алергени
У дорослих основними алергенами, які спричиняють захворювання – харчову алергію є:
- курячі яйця, риба, арахіс, фісташки, фундук, пшенична каша, халва, манго, горох, томати;
- мед, какао, окремі види цитрусових, виноград, полуниця, ожина, чорниця;
- додавання в продукти харчування хімічних речовин (барвники, ароматичні речовини, антиоксиданти).
Симптоми захворювання
Харчові алергії можуть проявлятися кількома клінічними формами та спричиняти безліч захворювань. Серед них виділяють основну групу:
- шлунково-кишкова форма – блювота, нудота, діарея, болі або важкість у животі, афти в ротовій порожнині, географічний язик, гастроентерит, синдром оральної алергії, целіакія, езофагіт (еозинофільний), коліт, гастроезофагеальний рефлюкс, синдром подразненого кишківника, виразкова хвороба шлунка;
- системна форма – анафілактичний шок, гостра кропив’янка;
- інгаляційна форма – прояви з боку дихальних шляхів, алергічний риніт, хронічний кашель, алергічна астма, астматичний бронхіт або бронхіальна астма (найчастіше у працівників закладів громадського харчування, пекарів, кухарів);
- шкірна форма – висип унаслідок контакту алергену зі шкірним покривом у вигляді екземи, уртикарних елементів (атопічний дерматит, набряк Квінке, строфулюс);
- суглобова форма – біль у суглобах під час руху або в спокої (артрити);
- з боку нервової системи – мігрень, реакція у вигляді судомного синдрому, підвищена збудливість, порушення поведінки, зовнішнього вигляду;
- з боку серцево-судинної системи – серцева аритмія.
Діагностика харчової алергії
Діагностика харчових алергічних реакцій включає:
- опитування скарг пацієнта та детальний збір анамнезу захворювання, життя;
- уважний огляд і оцінка клінічних симптомів;
- особливу увагу приділяють харчуванню та алергічному анамнезу;
- лабораторні методи діагностики:
- загальний аналіз крові з формулою,
- біохімічний аналіз крові,
- визначення рівня загального імуноглобуліну Е або за потреби специфічного імуноглобуліну Е на певні харчові алергени в сироватці крові;
- шкірні алергопроби.
За потреби призначається УЗД органів черевної порожнини та консультації інших фахівців.
Лікування харчової алергії
Лікування харчової алергії мають проводити лікарі-алергологи, педіатри й терапевти, оскільки дуже важливо дотримуватися правильного режиму харчування в разі підтвердження алергії або непереносимості якогось продукту.
Тому в разі прояву перших симптомів харчової алергічної реакції необхідно звернутися до лікаря.
Основне лікування алергії на їжу спрямоване на дотримання таких правил:
- елімінаційна дієта,
- неспецифічні методи і фармакотерапія,
- специфічні методи лікування (алергенспецифічна імунотерапія за прямих показань).
Елімінаційна дієта – це харчування, спрямоване на виключення всіх високо алергенних продуктів із раціону і введення гіпоалергенної їжі. Для цього необхідно дотримуватися таких правил:
- Виключити – рибу, морепродукти, ікру, яйця, каву, шоколад, гриби, фрукти й овочі червоного та оранжевого кольору, гостру їжу, консерви, борошняне, газовані напої, квашену капусту.
- Вживати – кефір, йогурти, морс, несолодкий чай, узвар, гречану або рисову кашу, кукурудзяну або перлову кашу, овочі та фрукти зеленого або світлого кольору, м’ясо тільки нежирного ґатунку (свинина, індичка, курка, яловичина) в тушкованому або вареному вигляді, вегетаріанські супи.
- Обмежити – сметану, манну кашу, цукор, сіль.
Фармакотерапія – полягає в призначенні медичних препаратів лікарем залежно від клінічних проявів.
До основних груп препаратів належать:
- Антигістамінні (призначаються в гострому періоді та тривало з профілактичною метою).
- Ентеросорбенти (з метою виведення харчових токсинів природним чином).
- Глюкокортикоїди (за важких системних реакцій).
- Пробіотики (у разі дисбактеріозу кишківника та для поліпшення травлення).
Що стосується лікування народними засобами, то необхідно пам’ятати, що, займаючись цим, ви можете нашкодити й посилити клінічну картину харчової алергії.