Харчова алергія

43
алергія

Харчова алергія – це індивідуальна реакція нашого організму на речовину або складову частину, яка входить в основу продуктів харчування. Алергія на харчові продукти може бути як у новонародженого, так і в дорослої людини, все залежить від імунологічної, неімунологічної особливості організму або від їхньої комбінації.

Причини харчової алергії

В основі прояву алергічної реакції на продукти харчування лежать такі причини:

  • порушення обміну речовин – відсутність необхідного ферменту, який є основним у розщепленні поживних речовин;
  • недотримання правил харчування під час вагітності – зловживання рибою, домашніми молочними продуктами;
  • порушення дієти в період лактації;
  • порушення щоденного прийому їжі, відсутність регулярного харчування, часте вживання смаженої, жирної, гострої їжі та
  • продуктів швидкого харчування.

Основні алергени

У дорослих основними алергенами, які спричиняють захворювання – харчову алергію є:

  • курячі яйця, риба, арахіс, фісташки, фундук, пшенична каша, халва, манго, горох, томати;
  • мед, какао, окремі види цитрусових, виноград, полуниця, ожина, чорниця;
  • додавання в продукти харчування хімічних речовин (барвники, ароматичні речовини, антиоксиданти).

Симптоми захворювання

Харчові алергії можуть проявлятися кількома клінічними формами та спричиняти безліч захворювань. Серед них виділяють основну групу:

  • шлунково-кишкова форма – блювота, нудота, діарея, болі або важкість у животі, афти в ротовій порожнині, географічний язик, гастроентерит, синдром оральної алергії, целіакія, езофагіт (еозинофільний), коліт, гастроезофагеальний рефлюкс, синдром подразненого кишківника, виразкова хвороба шлунка;
  • системна форма – анафілактичний шок, гостра кропив’янка;
  • інгаляційна форма – прояви з боку дихальних шляхів, алергічний риніт, хронічний кашель, алергічна астма, астматичний бронхіт або бронхіальна астма (найчастіше у працівників закладів громадського харчування, пекарів, кухарів);
  • шкірна форма – висип унаслідок контакту алергену зі шкірним покривом у вигляді екземи, уртикарних елементів (атопічний дерматит, набряк Квінке, строфулюс);
  • суглобова форма – біль у суглобах під час руху або в спокої (артрити);
  • з боку нервової системи – мігрень, реакція у вигляді судомного синдрому, підвищена збудливість, порушення поведінки, зовнішнього вигляду;
  • з боку серцево-судинної системи – серцева аритмія.
Читайте також:  Чи потрібно залишати двері пральної машини відчиненими: ризикуєте зламати техніку

Діагностика харчової алергії

Діагностика харчових алергічних реакцій включає:

  1. опитування скарг пацієнта та детальний збір анамнезу захворювання, життя;
  2. уважний огляд і оцінка клінічних симптомів;
  3. особливу увагу приділяють харчуванню та алергічному анамнезу;
  4. лабораторні методи діагностики:
  5. загальний аналіз крові з формулою,
  6. біохімічний аналіз крові,
  7. визначення рівня загального імуноглобуліну Е або за потреби специфічного імуноглобуліну Е на певні харчові алергени в сироватці крові;
  8. шкірні алергопроби.

За потреби призначається УЗД органів черевної порожнини та консультації інших фахівців.

Лікування харчової алергії

Лікування харчової алергії мають проводити лікарі-алергологи, педіатри й терапевти, оскільки дуже важливо дотримуватися правильного режиму харчування в разі підтвердження алергії або непереносимості якогось продукту.

Тому в разі прояву перших симптомів харчової алергічної реакції необхідно звернутися до лікаря.

Основне лікування алергії на їжу спрямоване на дотримання таких правил:

  • елімінаційна дієта,
  • неспецифічні методи і фармакотерапія,
  • специфічні методи лікування (алергенспецифічна імунотерапія за прямих показань).

Елімінаційна дієта – це харчування, спрямоване на виключення всіх високо алергенних продуктів із раціону і введення гіпоалергенної їжі. Для цього необхідно дотримуватися таких правил:

  • Виключити – рибу, морепродукти, ікру, яйця, каву, шоколад, гриби, фрукти й овочі червоного та оранжевого кольору, гостру їжу, консерви, борошняне, газовані напої, квашену капусту.
  • Вживати – кефір, йогурти, морс, несолодкий чай, узвар, гречану або рисову кашу, кукурудзяну або перлову кашу, овочі та фрукти зеленого або світлого кольору, м’ясо тільки нежирного ґатунку (свинина, індичка, курка, яловичина) в тушкованому або вареному вигляді, вегетаріанські супи.
  • Обмежити – сметану, манну кашу, цукор, сіль.

Фармакотерапія – полягає в призначенні медичних препаратів лікарем залежно від клінічних проявів.

До основних груп препаратів належать:

  • Антигістамінні (призначаються в гострому періоді та тривало з профілактичною метою).
  • Ентеросорбенти (з метою виведення харчових токсинів природним чином).
  • Глюкокортикоїди (за важких системних реакцій).
  • Пробіотики (у разі дисбактеріозу кишківника та для поліпшення травлення).
Читайте також:  Сама людина не зможе помітити перші симптоми: захворювання очей, які можуть призвести до повної сліпоти

Що стосується лікування народними засобами, то необхідно пам’ятати, що, займаючись цим, ви можете нашкодити й посилити клінічну картину харчової алергії.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я