Хакери Північної Кореї збирають рекордні суми для ядерної програми

22

У 2022 році Північна Корея випустила 73 балістичні ракети. Це фінансується переважно за рахунок всесвітніх хакерських рейдів. Доповідь ООН дає уявлення про кібернетичну армію Кім Чен Ына.

Хакери Північної Кореї збирають рекордні суми для ядерної програми

За даними Організації Об’єднаних Націй, минулого року Північна Корея отримала через кіберзлочинність більше грошей, ніж будь-коли раніше. За деякими оцінками, ця цифра становить щонайменше 630 мільйонів чи навіть один мільярд доларів США, вкрадених в Інтернеті. Це свідчить про те, що «2022 рік став рекордним роком для крадіжки віртуальних активів у Північній Кореї», згідно з досі секретним експертним звітом ООН, з яким ознайомилося Deutsche Presse-Agentur.

Вважається, що за останні шість років хакери, призначені державою, захопили в Інтернеті близько 1,2 мільярда доларів. Ці гроші, які часто анонімно вкладалися в криптовалюту, потім використовувалися країною, яка перебуває під жорсткими санкціями, для фінансування своєї ядерної та ракетної програми, яку нещодавно просунув лідер Кім Чен Ин.

Тим часом експерти ООН знову бачать «явне прискорення» у програмі ядерної зброї Пхеньяну. Запаси матеріалу, що розщеплюється, збільшувалися, нові ядерні інструкції Північної Кореї і серія ракетних запусків відображали це. Раніше цього року Кім оголосив про експонентне збільшення ядерного арсеналу своєї країни, що призвело до подальшої ескалації напруженості на Корейському півострові.

Підготовка до можливого ядерного випробування

Минулого року ООН уже повідомляла, що Північна Корея готується до першого з 2017 року ядерного випробування. Останнім часом також продовжувалися будівельні роботи на підземному ядерному випробувальному полігоні Пунг’єрі на півночі країни. У 2022 році Пхеньян запустив щонайменше 73 балістичні ракети з порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН – 42 з них в останні чотири місяці року, йдеться у доповіді ООН. Серед них було випробування нового типу твердопаливної ракети.

Читайте також:  Байден здивований наявністю секретних документів в особистому кабінеті

У кібератаках Північної Кореї звинувачують зокрема державну хакерську групу Lazarus та її підгрупи. Спостерігаються дедалі витонченіші атаки на програми-вимагачі, а також зломи, спрямовані на криптовалютні біржі. При так званих атаках з використанням викупного програмного забезпечення зловмисники проникають у системи, беруть контроль над ними та блокують жертв. При цьому дані зазвичай шифруються та стають доступними лише після сплати викупу за адресою
.

Дипломатичні відносини лежать без руху

Ще один прийом хакерів, згідно з доповіддю ООН, полягає в зараженні певних організацій, що активно працюють у криптобізнесі, шкідливим ПЗ з метою перехоплення грошових переказів. “Крім того, в рамках цієї кампанії хакерська група зареєструвала підроблені домени, що імітують відомі банки та венчурні фірми”, – йдеться у повідомленні. Північна Корея також намагалася вкрасти NFT («неграбальні токени») за допомогою так званих атак фішингу. З їх допомогою цифровий контент можна забезпечити сертифікатом, що не підлягає обміну, і тим самим позначити його як оригінальний, що іноді призводить до значного підвищення вартості.

Кім Чен Ин хоче використовувати ракетні випробування та свою ядерну програму для посилення тиску на світову спільноту з метою скасування санкцій проти його країни. Водночас, дипломатичні відносини зі США були розірвані після невдалого другого саміту Кіма з колишнім президентом США Дональдом Трампом у лютому 2019 року. У Раді Безпеки ООН США у травні провалили резолюцію щодо посилення міжнародних санкцій проти Пхеньяну. Росія та Китай наклали вето на голосування у Нью-Йорку.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я