Дослідження говорять про те, що нарингенін, що міститься в грейпфруті, здатний знижувати рівень цукру в крові — а механізм його дії вкрай схожий на механізм дії метформіну. Саме тому важливо пам’ятати про те, що їхнє спільне використання здатне призвести до гіпоглікемії.
Здатність грейпфрута впливати на параметри вироблення інсуліну, виявлена в дослідженні 2006 року, породила цілу низку теорій про його “користі” для схуднення та позбавлення від зайвої ваги – включаючи дієти, що будуються на вживанні кількох грейпфрутів на день.
Опублікований у 2019 огляд наукових праць показує, що біоактивний компонент грейпфрута, нарингенін, дійсно здатний знижувати рівень глюкози в крові і покращувати чутливість до інсуліну. Дослідники навіть порівнюють потенціал його дії із метформіном.
Грейпфрут – що містить?
Грейпфрут – це рослина, отримана методом природного схрещення солодкого помело і солодкого апельсина на тропічних островах Барбадос в середині 18 століття. Саме тому його латинську назву – Citrus Paradisi – можна перекласти як “райський цитрус”.
В даний час існує безліч сортів та видів грейпфрутів, що відрізняються як величиною плодів та смаковими якостями – так і кольором м’якоті. Однак у всіх випадках червоний колір обумовлений лікопіном – речовиною, яка є ізомером бета-каротину.
Гіркий смак грейпфрута, своєю чергою, пояснюється наявністю флавоноїду нарингеніна. Хоча він міститься і в інших цитрусових, але в істотно менших кількостях. Наприклад, в апельсині його приблизно в 20 разів менше, а в лимоні – у 100 разів менше.
Склад та калорійність
До складу грейпфрута входить більше 50 різних натуральних речовин — серед них 4 органічні кислоти, близько 15 флавоноїдів, лімоноїди, 4 види каротиноїдів і 6 жирних кислот.
Вміст цих речовин суттєво варіюється залежно від сорту та умов вирощування конкретного фрукта – впливаючи, у тому числі, на калорійність.

У середньому, 100 г м’якоті грейпфрута містить 10-11 г вуглеводів, близько 2 г клітковини, менше 1 г білка і менше 0.3 г жирів – з калорійністю близько 40-50 ккал.
Як впливає рівень цукру в крові?
Механізм впливу нарингеніна, що міститься в грейпфруті, на зниження рівня цукру в крові будується відразу на декількох складових — у тому числі, він підвищує рівень використання кисню і збільшує утилізацію глюкози з крові (за рахунок активації глюкозного транспортера тип 4).
Крім іншого, нарингенін впливає на 5’АМФ-активовану протеїнкіназу — складний білок, що контролює енергетичний баланс клітини — що фактично змушує організм активніше використовувати присутню в крові глюкозу для потреб метаболізму.
Важливі застереження
Зважаючи на все, грейпфрут може вважатися одним із небагатьох продуктів харчування, здатним помітно знижувати рівень глюкози в крові. Хоча це має позитивні сторони, є й негативні.
Щоб уникнути виникнення небажаної гіпоглікемії (різкого зниження цукру) будьте дуже обережні при спільному вживанні таблетованих цукрознижувальних засобів та великої кількості грейпфрутів.
У разі сумнівів обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем.
Грейпфрут – профіль вуглеводів
За винятком клітковини, грейпфрут містить лише прості вуглеводи (тобто, у складі немає крохмалю). Трохи менше половини від загального вмісту вуглеводів припадає на сахарозу, а частка, що залишилася, ділиться на порівняні пропорції глюкози і фруктози.
Половина грейпфрута, з урахуванням варіативності величини, може бути прирівняна до вживання 7-10 г чистої глюкози – що можна порівняти з вмістом простих вуглеводів в одному ківі середнього розміру.

Вміст клітковини
Як і інші цитрусові, грейпфрут містить переважно водорозчинну клітковину приблизно 1 г в половині фрукта середнього розміру.
Для порівняння, невеликий апельсин подібної маси може містити до 2 г розчинної клітковини.
Дослідження говорять про те, що нарингенін, що міститься в грейпфруті, здатний знижувати рівень цукру в крові — а механізм його дії вкрай схожий на механізм дії метформіну. Саме тому важливо пам’ятати про те, що їхнє спільне використання здатне призвести до гіпоглікемії.