Гормонотерапія як ліки від старіння

59
старіння

Американська письменниця Клер Бут Люс дуже влучно й влучно описала стан менапаузального переходу: “Чому в постбальзаківському віці на долю жінки залишаються лише діти, дім, магазини, салони краси, спортивні клуби й твіст із подругами? А все найцікавіше – чоловіки, секс – витікають кудись, немов вода за кормою?”

Вона запропонувала свій спосіб подолання цього періоду в житті жінки: трохи цинізму, трохи спиртного, тонни гумору. Шкода, що в ті далекі часи лікарі не могли запропонувати жінці нічого кардинального у вирішенні вікових проблем. У наш час є найефективніший спосіб поліпшення якості життя, що дає змогу залишатися бадьорою, впевненою в собі, сексуальною і привабливою, незважаючи на роки, що минають. Це рішення – замісна (менопаузальна) гормонотерапія.

старіння

Один філософ дуже чітко помітив, що молодість жінки закінчується, коли її косметичка поступово перетворюється на аптечку. Як допомогти нашим жінкам не підійти до цього фіналу? Рішення є.

За гормонами треба стежити, починаючи з 35 років. Кожен з нас сам має право вирішувати, як йому жити і як старіти. Сам процес підбору МГТ – це мистецтво, яким володіє кожен грамотний гінеколог. Існує маса нюансів і варіантів вибору гормонотерапії. Це питання вирішується лише після повного обстеження, спрямованого на уточнення стану гормонального фону, виявлення супутньої патології, можливих ризиків розвитку ускладнень.

Потрібно обов’язково зробити УЗД органів малого таза (для виключення патології ендометрія), молочних залоз, мамографію (виключити зміни в молочних залозах). Важливо оцінити стан щитоподібної залози, ліпідний профіль, обстежити рівень інсуліну, глюкози крові, стан системи згортання крові, а в разі сімейної схильності до тромбофілії потрібне проведення скринінгу на тромбофілію. Важливо оцінити стан серцево-судинної системи (ЕКГ, за необхідності ЕХО КГ, огляд кардіолога, моніторинг АТ), загальний аналіз крові, сечі.

Читайте також:  Як правильно прати джинси: 6 корисних порад, щоб вони прослужили якнайдовше

Загальна стратегія підтримання здоров’я жінки в перед- і постменопаузі поряд із дотриманням здорового способу життя включає призначення менопаузальної гормонотерапії. Мета МГТ – частково заповнити дефіцит статевих гормонів, використовуючи такі мінімально-оптимальні дози гормональних препаратів, які змогли б реально поліпшити загальний стан жінки, запобігти виникненню пізніх обмінних порушень, при цьому уникнути можливих ускладнень.

Особливості проведення гормонотерапії

Згідно з положенням Глобального консенсусу щодо менопаузи, починати МГТ треба у віці, молодшому за 60 років, за тривалості менопаузи менше ніж 10 років. Це так зване “вікно терапевтичних можливостей”, коли МГТ може реально допомогти жінці, коли процес старіння не призвів до незворотних змін в організмі жінки, коли виправити вже нічого не можна.

МГТ включає великий спектр гормональних препаратів для перорального і трансдермального введення в різних дозах з урахуванням даних особистого і сімейного анамнезу, мотивації жінки, результатів обстеження і стану здоров’я жінки. Дози естрогенів у препаратах для МГТ низькі і відповідають рівню таких у крові молодих жінок у ранній фазі проліферації (початок 1 фази циклу).

старіння

У процесі проведення гормонотерапії за гіперплазії ендометрія в анамнезі необхідний УЗ моніторинг стану ендометрія, яєчників, молочних залоз з інтервалом 1 раз на 3 місяці протягом пів року, через 6 місяців від початку лікування за гіперплазії ендометрія в анамнезі – виконання пайпель біопсії ендометрія з метою морфологічного контролю стану ендометрія. У подальшому контроль здійснюється 2 рази на рік, а потім щорічно.

Усім пацієнткам показана щорічна мамографія, УЗД органів малого таза, РАР тест, ліпідограма та інші обстеження з урахуванням супутньої патології.

Оптимальний термін призначення комбінованої МГТ – 5 років, монотерапії естрогенами – 7 років, подальшу пролонгацію гормонотерапії потрібно вирішувати спільно з лікарем з огляду на мотивацію жінки, стан її здоров’я та оцінки користі/ризику продовження МГТ.

Читайте також:  20 звичок, які вирішать більшість проблем у житті

Якщо ви хочете зберегти ваш нинішній статус, привабливий зовнішній вигляд, сексуальну активність, потрібно чинити опір старінню. Ось чому першим кроком на шляху вирішення цієї проблеми має бути правильно підібрана замісна гормонотерапія!

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я