Генеральний директор МАГАТЕ зустрівся у Тегерані з головою іранського ядерного відомства

27

Останнім часом Іран збільшив обсяги збагачення урану. Нещодавно були виявлені сліди урану, практично придатного для виробництва ядерної зброї. Глава МАГАТЕ Гроссі тепер хоче домовитися про більш інтенсивні інспекції.

 

Генеральний директор МАГАТЕ зустрівся у Тегерані з головою іранського ядерного відомства

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі зустрівся в Тегерані з головою Іранської організації з атомної енергії (ІОАЕ) Мохаммедом Есламі. Іранські ЗМІ опублікували фотографії цих двох людей. За словами західних дипломатів, Гроссі хотів домовитися про більш інтенсивні інспекції МАГАТЕ на ядерних об’єктах під час свого візиту до Ірану, після того як Тегеран нещодавно збільшив обсяги збагачення урану. Для проведення переговорів Гроссі пробуде в Ірані до суботи.

За інформацією з Тегерана, крім інспекцій, переговори стосуються також суперечки про поки що не вирішене походження слідів радіоактивних матеріалів на трьох об’єктах в Ірані. У минулому Тегеран відкидав побоювання МАГАТЕ як безпідставні. Політичне керівництво Ірану потребує врегулювання розбіжностей. На думку спостерігачів, основною метою нормалізація відносин.

США та Ізраїль нещодавно висловили побоювання, що Іран може розробити та створити ядерну зброю на основі урану. У вівторок Гроссі повідомив, що інспектори МАГАТЕ виявили сліди урану з рівнем чистоти трохи менше 84 відсотків на заводі у Фордо. Для створення ядерної зброї потрібний рівень чистоти близько 90 відсотків. МАГАТЕ тепер хоче з’ясувати, чи був високий рівень збагачення досягнутий навмисно, чи це ненавмисне відхилення, як стверджують представники Ірану.

Читайте також:  Британська розвідка розповіла про кризу медицини у Росії

2015 року Іран зобов’язався обмежити свою ядерну програму. Натомість було знято західні санкції. Пакт був покликаний запобігти розробці ядерної зброї. Після того, як США вийшли з угоди в 2018 році за тодішнього президента Дональда Трампа, Тегеран скасував обмеження. Переговори про збереження угоди припинено. Іран неодноразово заявляв, що його ядерна програма використовуватиметься лише з цивільною метою.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я