Філіппіни звинувачують Китай у “агресивній тактиці”

16

Китай практично повністю претендує на Південно-китайське море. Цей стратегічно важливий район також вважається особливо багатим на сировинні ресурси. Китай дедалі більше дратує своїх сусідів агресивними маневрами.

 

Філіппіни звинувачують Китай у «агресивній тактиці»

У суперечці за багатий на ресурси і стратегічно важливий морський район між Китаєм і Філіппінами зберігається напруженість. За останній тиждень понад 100 китайських кораблів побували в Південно-Китайському морі, блокуючи патрульні катери філіппінської берегової охорони та здійснюючи в деяких випадках «небезпечні маневри», повідомила у п’ятницю берегова охорона острівної держави.

Наприклад, 21 квітня китайський військовий корабель поблизу острова Пагаса – також відомого як Тіту – наказав катерам філіппінської берегової охорони покинути цей район. Острів знаходиться на півдорозі між Філіппінами та В’єтнамом, і на нього також претендує Китай. Військовий корабель Пекіна пригрозив, що невиконання наказу може “викликати проблеми”, сказав представник філіппінської берегової охорони. Але їхні кораблі не підкорилися, натомість чітко заявивши про своє право на присутність у цьому районі та попросивши китайський флот негайно відступити, сказав він.

Через два дні кораблі китайської берегової охорони зіткнулися з двома кораблями філіппінської берегової охорони з «агресивною тактикою». Інцидент стався біля Другої мілини Томаса, підводного рифу, який є частиною островів Спратлі.

Китай претендує майже на все Південно-Китайське море та побудував штучні острови для підтримки своїх претензій. Це особливо зачіпає стратегічно важливі та багаті на ресурси райони, на які претендують такі країни, як Індонезія, Малайзія та Філіппіни. США та сусіди Китаю звинувачують Пекін у зростаючій мілітаризації регіону. Міжнародний арбітражний суд у Гаазі відхилив територіальні претензії Китаю у 2016 році, але Китай ігнорує це.

Читайте також:  Тайфун обрушився на Японію: перебої в русі транспорту

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я